FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 2. veljače 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

PEKING

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u trodnevnom posjetu Kini, pozvala je u četvrtak službeni Peking da upotrijebi svoj utjecaj kako bi Iran odustao od svog nuklearnog programa. "Ako govorimo o europskim sankcijama protiv Irana, pitanje je kako Kina može upotrijebiti svoj utjecaj kako bi Iran shvatio da svijet ne smije dobiti još jednu silu s nuklearnim oružjem", rekla je Merkel novinarima. Njemačka kancelarka će tijekom razgovora u Pekingu svoje kineske domaćine, premijera Wena Jiabaa i predsjednika Hua Jintaa, isto tako pokušati uvjeriti da su Europska unija i euro stabilni. "Euro je Europu ojačao", rekla je Merkel u govoru na Kineskoj akademiji za društvene znanosti, po dolasku u Kinu u posjet namijenjen razuvjeravanju čelnika druge gospodarske sile oko krize u Europi.

PORT MORESBY

U vodama Papue Nove Gvineje u četvrtak je potonuo trajekt s više od 350 putnika i članova posade, od kojih su najmanje 219 spasili trgovački brodovi koji su im pritekli u pomoć, nekoliko sati nakon drame. Okolnosti nesreće nepoznate se ali su brodolomi česti u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji gdje flota često starih i pretrpanih plovila opslužuje brojne otoke i otočiće u regiji. "Osam trgovačkih brodova na licu mjesta je, a pet ih je pokupilo preživjele", objavile su australske vlasti za pomorsku sigurnost, koje pomažu papuanskim vlastima u koordiniranju spasilačkih napora. "U brodolomu je 219 preživjelih". Dužnosnik pomorskih vlasti Papue Nove Gvineje prethodno je kazao da je trajekt prevozio više od 350 osoba.

KUVAJT

Kuvajćani su u četvrtak ujutro počeli glasovati na izborima kako bi odredili sastav novog parlamenta kojim bi trebala dominirati oporba, s islamistima na čelu. Rezultati bi trebali biti poznati u petak ujutro. Kakvi god bili rezultati glasovanja, premijer će ostati član vladajuće obitelji Al Sabah koja popunjava i najvažnije vladine portfelje, među kojima obranu, unutarnje poslove i vanjske poslove u tom naftom bogatom emiratu. Više od 400.000 birača sudjeluje u glasovanju, među kojima je više od 54 posto žena. Dvadeset tri žene nalaze se među 286 kandidata. Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani su nakon raspuštanja parlamenta početkom prosinca, do kojeg je uslijedilo nakon ostavke vlade zbog vala narodnih prosvjeda mladih, inspiriranih "Arapskim proljećem". Oporba zauzima 20 od 50 mjesta u dosadašnjem parlamentu.

BEJRUT

Kriza u Siriji prerasla je u oružani sukob između "gerile" sastavljene od tisuća dezertera i režima odlučnog ugušiti pobunu i zasjenio je mirne prosvjede s početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada, ocjenjuju analitičari. "To je početak općeg oružanog sukoba, idemo prema pravome kaosu", rekao je za AFP Joshua Landis iz Centra za bliskoistočne studije sveučilišta u Oklahomi. Sukob je već poprimio oblik sektaškog sukoba u pokrajini Homs u središnjoj Siriji, središtu proturežimske pobune gdje rastu okrutni obračuni između dviju zajednica sunita i manjinskih alauita. Slobodna sirijska vojska (ASL) koja predvodi "oružani otpor" izvodi sve složenije operacije protiv al-Asadova režima te gotovo na samom ulazu u Damask koji je dosad bio pošteđen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙