FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 31. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Stožera za obranu Diokija i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal izvijestili su nakon današnjeg sastanka da su dogovorili deblokadu računa i pokretanje proizvodnje u Diokiju, vlasničko restrukturiranje po hitnom postupku, te isplatu zaostalih plaća nakon pokretanja proizvodnje. Istovjetan dogovor postignut je i na prethodnom sastanku, između predstavnika stožera i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Vlasničko restrukturiranje trebalo bi biti provedeno u idućih šezdeset dana, do održavanja skupštine dioničara, rekla je Obradović Mazal koja je ocijenila da je u Diokiju važno što prije ponovo pokrenuti proizvodnju. Po njezinim riječima, Vlada je preko tvrtki u državnom vlasništvu već dosta učinila da se to ostvari. Uvjeti za pokretanje proizvodnje su stvoreni, a to će omogućiti i isplatu plaća, dometnula je. Pozvala je i Upravu da pridonese restrukturiranju. Sastanku Obradović Mazal - Stožer za obranu Diokija prethodio je prosvjedni skup radnika Diokija koji su se razišli nakon što su čuli rezultate sastanka svojih predstavnika s ministrom Mrsićem.

ZAGREB - Stožer za obranu poljoprivrede zatražio je danas od Ministarstva poljoprivrede i Vlade poštivanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače, te hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, najkasnije do 8. veljače, jer će u protivnom krenuti u prosvjede. Ako izostane dogovor s premijerom o našim zahtjevima, u idući ponedjeljak će svi predstavnici poljoprivrednih udruga prijaviti prosvjede u lokalnim policijskim stanicama, a prosvjedi bi bili u četvrtak, 9. veljače u 12 sati, najavio je predsjednik Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Stjepan Kunovec na današnjem sastanku na kojem je i osnovan Stožer za obranu poljoprivrede. Povod za osnivanje Stožera, kako je istaknuto, je najava ministar financija Slavka Linića da će se potpore poljoprivrednicima smanjiti za 900 milijuna kuna. Predsjednik HPK Darko Grivičić kazao je da seljaci ne traže ništa od poreznih obveznika, jer poljoprivreda puni proračun s više od sedam milijardi kuna i poreznim obveznicima ostavlja više od tri milijarde.

SPLIT/KAŠTELA - Oko 200 radnika Adriachema danas je prosvjedovalo ispred te tvrtke u Kaštelima tražeći od kaštelanskih i državnih vlasti sastanak na kojem bi se raspravljalo o modelu provođenja stečajnog postupka u Adriachemu. "Nova vlast u Hrvatskoj je 'friška' i ona treba sjesti s nama radnicima i predstavnicima grada Kaštela i razgovarati o modalitetu provođenja stečaja tvrtke", rekao je sindikalni povjerenik u Adriachemu Željko Stojak. Po njegovim riječima, ako bi se u stečajnom postupku išlo na rasprodaju imovine i zemljišta Adriachema onda radnici trebaju biti obeštećeni u "najvećem mogućem iznosu". Radnici Adriachema nisu primili plaće od travnja 2011. godine, istaknuto je na današnjem prosvjedu.

ZAGREB - Na natječaj za dokapitalizaciju Radija 101 javio se jedan ponuditelj, tvrtka Impossibile Egressus, registrirana u Zagrebu, u kojoj se kao vlasnik navodi Nijemac Thomas Alexander Thimme, s ponudom od 6.112.000 kuna, doznaje se danas od stečajnog upravitelja Maroje Stjepovića. Stjepović, koji je raspisao natječaj za prikupljanje ponuda s početnom cijenom od šest milijuna kuna, izjavio je Hini da će se o ponudi Impossibile Egressusa očitovati do sutra u 13 sati. Moram razmotriti je li ta ponuda prihvatljiva jer je ponuditelj u njoj postavio neke uvjete koji se dosad nisu pojavljivali, a njihovo bi prihvaćanje možda narušilo ravnopravno natjecanje, rekao je Stjepović. Radi se o četvrtom pokušaju dokapitalizacije Stojedinice u proteklih par mjeseci - počelo se s cijenom od 12 milijuna kuna koja je spuštena na 10,8 milijuna kuna, pa na 9,7 milijuna kuna, da bi se završilo na šest milijuna kuna.

ZAGREB - Objavljene Vladine smjernice za pripremu ovogodišnjeg proračuna nagovještavaju čvrste korake prema smanjenju deficita, što bi do donošenja proračuna moglo biti dovoljno za dobivanje povjerenja financijskih tržišta i sprečavanje pada kreditnog rejtinga s negativnim ekonomskim posljedicama, ocjena je analitičara Ekonomskog instituta iznijeta u priopćenju u povodu objavljivanja novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly. Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u toj je publikaciji smanjio procjenu rasta BDP-a za prošlu godinu na 0,2 posto, a u ovoj prognozira pad ukupne gospodarske aktivnosti od 0,3 posto. Procjenjuje se da je gospodarstvo na prijelazu godine ušlo u novu recesiju, pa analitičari blagi oporavak, uz rast BDP-a od 1,0 posto, očekuju u 2013. Pritom napominju da su prognoze pripremljene prije nego što je objavljen Vladin "Prijedlog mjera i smjernice za izradu proračuna za 2012.". Analitičari Ekonomskog instituta očekuju da bi inflacija bi ove godine mogla doseći 2,6 posto, a iduće 2,7 posto. Na tržištu rada ne očekuje se promjena postojećih negativnih trendova ove godine, te bi stopa nezaposlenosti mogla iznositi oko 18,1 posto.

ZAGREB - Promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj, prema kojoj se otkupna cijena određuje na temelju prosjeka otkupnih cijena mlijeka u zemljama članicama EU dostupnih u protekla tri mjeseca preračunato u kune po srednjem tečaju HNB-a, ostaje i dalje na snazi, dogovoreno je na današnjem sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka koji je održan u Ministarstvu poljoprivrede. Zaključeno je kako jednostrane odluke vezane za određivanje otkupne cijene mlijeka nisu preporučljive, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. Uz posredovanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine dogovoreno je da promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj ostaje i dalje na snazi do konačnog dogovora. Ministar je predložio da prerađivači i proizvođači u idućih 30 dana dostave svoje pisane prijedloge mogućih rješenja vezano za problematiku otkupne cijene mlijeka. Dogovoreno je i da se na sastanak za sedam dana pozovu i predstavnici trgovačkih lanaca, koji su važna karika u lancu od proizvodnje do krajnjeg potrošača.

ZAGREB - Grupa Podravka u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu od 121 milijun kuna, što je porast za čak 44 posto u odnosu na 2010. godinu, izvijestili su danas iz koprivničke prehrambene tvrtke. Po privremenim, konsolidiranim i nerevidiranim financijskim rezultatima, ukupna prodaja grupe Podravka u prošloj je godini iznosila 3,6 milijardi kuna, što je rast za tri posto u odnosu na 2010. godinu. Operativna dobit (EBIT) grupe Podravka za 2011. iznosi 251,7 milijuna kuna, što je porast od 23 posto. Po podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, ukupni su poslovni rashodi grupe Podravka u prošloj godini iznosili 3,5 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu prije povećanje za četiri posto. Ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja u modernizaciju proizvodnje, te proširenje postojećih kapaciteta u 2011. iznosila je 102,2 milijuna kuna i financirana je vlastitim sredstvima.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz u prošloj je godini iznosio 65,5 milijardi kuna, što je za 1 posto više nego u 2010. godini, dok je uvoz istodobno pao za 1,4 posto, na 108,7 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u 2011. iznosio 43,2 milijarde kuna i manji je za 4,8 posto u odnosu na 2010. Pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini iznosi 60,3 posto. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u 2011. ukupno je iznosio 8,8 milijardi eura, što je za 1 posto manje nego godinu prije, dok je uvoz smanjen za 3,3 posto, na 14,6 milijardi eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima lani je iznosio 5,8 milijardi eura, što je u odnosu na 2010. smanjenje za 6,7 posto.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 21,4 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala - Crobexa za 0,63 posto, na 1.727,28 bodova, a Crobexa10 za 1,38 posto, na 972,17 bodova. Najtrgovanije su danas bile dionice Croatia osiguranja, HT-a i Slatinske banke, pri čemu su dionice Croatie i Slatinske banke zabilježile visok rast cijene, no to nije utjecalo na dioničke indekse, jer te dvije dionice nisu ni u sastavu Crobexa. Redovnom dionicom Croatia osiguranja ostvareno je 5,9 milijuna kuna prometa, a cijena im nastavlja rasti, danas za 9,02 posto, na 7.010 kuna. Dionica HT-a protrgovano je za 3,9 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,19 posto, na 238,58 kuna. Više od 3,1 milijun kuna prometa ostvarila je dionica Slatinske banke čija je cijena porasla 7,42 posto, na 105 kuna. Među milijunaše uvrstile su se i dionice Ine i Ericssona Nikole Tesle koje su imale više od 1,3 milijuna kuna prometa. Pritom se cijena Inine dionice nije mijenjala i ostala je na 3.725 kuna, a nakon sedam trgovinskih dana uzastopnog rasta, cijena dionice Ericssona Nikole Tesle danas je pala i to za 3,89 posto, na 1.235 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙