FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 29. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 12.30:

AMAN

Sirijske vojne snage u nedjelju su pojačale svoje djelovanje na predgrađa glavnoga grada Damaska koja su pala pod kontrolu pobunjenika i u napadu ubile najmanje pet civila, izvijestili su aktivisti. Oko 2000 vojnika u autobusima, oklopnim vozilima i u pedesetak tenkova krenulo je u zoru prema istočnom predgrađu Damaska Guti, kako bi poduprli trupe koje su ranije opkolile predgrađa Sakbu, Hamuriju i Kfar Batnu. Agencije prenose da se sukobi ne smiruju ni u drugim dijelovima zemlje. U pobunjeničkom gradu blizu libanonske granice Rankusu u posljednjih je nekoliko dana u vojnim napadima ubijeno najmanje 33 ljudi, izvijestili su aktivisti i stanovnici obližnjih gradova u nedjelju. Rankus, planinski grad u kojemu živi oko 25.000 stanovnika, 30 km sjeverno od Damaska, vojne snage bombardiraju od srijede. U srijedu je grad opkolilo nekoliko tisuća vojnika koje predvodi elitna Četvrta divizija, pod zapovjedništvom brata predsjednika Bašara al-Asada Mahera.

NEW YORK

Europske i arapske zemlje koje su radile na projektu rezolucije o Siriji unutar UN-ova Vijeća sigurnosti počele su prerađivati dokument, nakon što je prekinut rad promatračke misije Arapske lige u Siriji, objavili su u nedjelju diplomati. Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, nastojeći nadvladati nesuglasice zbog teksta rezolucije kojemu se Moskva usprotivila. Pariz, London, Berlin i nekoliko arapskih zemalja u petak su u UN-ovu Vijeću sigurnosti predstavili nacrt rezolucije koja se temelji na planu Arapske lige. U rezoluciji se traži da sirijska vlada prekine sve napade i kršenja ljudskih prava, a od predsjednika Sirije Bašara al Asada da preda vlast potpredsjedniku, no Rusija se tome tekstu usprotivila.

TEHERAN

Iranska vlada u nedjelju je upozorila da bi embargo Europske unije na uvoz nafte iz te zemlje mogao poruzročiti enormno poskupljenje, i do 150 dolara po barelu nafte, prenijela je službena agencija Irna. "Iako se ne mogu dati precizne prognoze razvoja cijena nafte, čini se da ćemo u budućnosti biti svjedoci skoka cijene na 120 do 150 dolara po barelu", rekao je zamjenik ministra za naftu Ahmed Kvalebani, kako je prenijela Irna.

ADIS ABEBA

18. summit čelnika Afričke unije počeo je u nedjelju u Adis Abebi, a glavna tema tog sastanka na vrhu bit će trgovina među afričkim državama, ali i institucionalna pitanja i problemi. Tijekom summita vodit će se debata o tomu treba li Afrička unija izabrati novog predsjednika svoje Komisije, tj. svojeg izvršnog tijela te izabrati između dosadašnjeg predsjednika Jeana Pinga iz Gabona i Južnoafrikanke Nkosazane Dlamini-Zume, bivše ministrice vanjskih poslova i bivše supruge predsjednika Jacoba Zume. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Monn, koji sudjeluje u summitu čelnika Afričke unije u Adis Abebi, u nedjelju je u govoru održanom ondje, pozvao afričke zemlje da poštuju ljudska prava, posebno se osvrnuvši na prava homoseksualaca.

MOSTAR

Desetine naselja u istočnoj Bosni u više općina nekoliko su dana prometno odsječene i u teškom su stanju zbog visokih snježnih nanosa zbog čega je u subotu u evakuaciji jednog težeg bolesnika morao intervenirati helikopter Oružanih snaga BiH, prenijeli su mediji u BiH. Jedna osoba koja je pretrpjela moždani udar u srebreničnom naselju Pribidol helikopterom je prebačena u Tuzlu budući nije postojao drugi način da mu se pruži liječnička pomoć. U općinama Srebrenici, Han Pijesak, Sokolac, Trnovu, Kalinoviku, Istočnom Starom Gradu i Srebrenici su desetine sela potpuno prometno odsječena od okolice te im nije moguće dostaviti ni hranu i pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙