FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović sa zadarskim gimnazijalcima

ZADAR, 27. siječnja 2012. (Hina) - U nastavku posjeta Zadru predsjednik Republike Ivo Josipović održao je predavanje učenicima Gimnazije "Jurja Barakovića" u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti.

"Holokaust je zapravo radikalni oblik genocida čija je politika proizvod nacističke ideologije koja je ubila šest milijuna Židova," poručio je zadarskim gimnazijalcima predsjednik Josipović.

"Uvjeren sam da kod nas u Hrvatskoj, a posebice nakon svih ratova i stradanja, imamo taj osjećaj kako moramo graditi društvo u kojem zlo, kakvo je kreirao holokaust, nikada više neće dobiti priliku. I to moramo osigurati tako da otvoreno govorimo o problemima i da otvoreno ukazujemo na zlo, te da prepoznajemo našu povijest i da s ponosom ističemo one koji su se borili protiv zla, kako su se borili naši branitelji i antifašisti iz 2. svjetskog rata, a među njima i mnogi intelektualci i mnogi obični ljudi," rekao je predsjednik Josipović.

Na pitanja učenika o Europskoj uniji i budućnosti Hrvatske u njoj, predsjednik Josipović je rekao kako ne zna hoće li nam u Europskoj uniji biti bolje jer, dodao je, Europa nije odgovor na naše probleme. "Europa je prije svega prilika, sa svojim standardima, mehanizmima i financijskim resursima. Može biti i problem, a može biti i prilika i ključ uspjeha. Vjerujte, to ovisi samo o nama," dodao je predsjednik Josipović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙