FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat metalaca: brodogradilišta bez posla; priprema se generalni štrajk

RIJEKA, 27. siječnja 2012. (Hina) - Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH - IS) danas su ponovno upozorili na stanje u hrvatskim brodogradilištima u kojima nema dovoljno posla i privatizacija je stala te najavili da se taj sindikat priprema za eventualni generalni štrajk.

Brodogradilišta imaju manje posla nego ikad. U Brodosplitu i Brodotrogiru nema dovoljno posla, kao ni u 3. maju i Kraljevici, rekao je povjerenik SMH - IS u 3. maju i predsjednik Odbora hrvatske brodogradnje Juraj Šoljić.

Po njegovim riječima, ponuđači za kupnju brodogradilišta danas bi se trebali sastati s predstavnicima ministarstva gospodarstva, a od tog sastanka očekuje konkretne rezultate.

Povjerenik SMH - IS u Brodosplitu Joško Franić kazao je da je taj škver gotovo pust, da je ugovoren samo jedan brod i da je jedan brod na navozu.

Smatra da je za to netko odgovoran, da je brodogradnja uništena te da bi se Vlada trebala što prije očitovati o eventualnom raspisivanju trećeg kruga natječaja za privatizaciju. Odgovore od Vlade očekujemo u roku od 15 dana, inače ćemo poduzeti konkretne poteze, rekao je.

Predsjednik SMH - IS Vedran Dragičević smatra da je bilo dovoljno vremena da se nova Vlada informira o stanju u brodogradnji i prikupi dokumentaciju te sazove sve koji su bili uključeni u pregovore s EU.

Brodogradilišta će sredinom ove godine posve ostati bez posla, kazao je Dragičević poručujući da sindikat neće dozvoliti njihovo uništavanje.

Dragičević je najavio da SMH - IS "započinje pripreme za eventualni generalni štrajk"

Sindikat metalaca ne miri se s općim nedostatkom posla u Hrvatskoj i traži da se u proračunu predvide investicije koje će zaposliti ljude, poručio je.

Dodaje kako će se tražiti i da se uvede 38-satni radni tjedan.

Dragičević je poručio Vladi i ministrima da se u vezi s privatizacijom brodogradilišta požure te da rade na tome da se svim radnicima, od metalnog kompleksa do građevinarstva i poljoprivrede, osigura posao.

Sindikalci su najavili i da će tražiti da se u brodogradilištima plaće s prosječnih 4200 kuna povećaju na razinu prosječne plaće u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙