FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska: Oporba traži ostavku vlade

BUKUREŠT, 18. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Rumunjska oporba u srijedu je od premijera Emila Boca zatražila ostavku vlade desnog centra i održavanje prijevremenih izbora, pošto su ovih dana na ulice izašle tisuće nezadovoljnih Rumunja.

"Mislimo da je rješenje ostavka ove vlade, dogovor vlasti i oporbe o prijevremenim izborima i tehnokratska vlada koja će organizirati izbore i do tada obavljati tekuće poslove", rekao je novinarima čelnik Nacionalne liberalne stranke (PNL, oporba) Crin Antonescu nakon sastanka s koalicijskom vladom.

Antonescu je i predsjednik Socijalno-liberalne unije (USL) u koju ulaze PNL, Socijaldemokratska stranka (PSD) i Konzervativna stranka (PC).

Predsjednik PSD-a Victor Ponta rekao je da oporba "nije dobila odgovor".

Boc je pak najavio izvanrednu sjednicu parlamenta u ponedjeljak i u utorak kako bi se raspravljalo o tim temama.

U srijedu navečer diljem zemlje je prosvjedovalo oko 8.000 ljudi, po procjeni policije, što označava pad u odnosu na 10.000 prosvjednika koliko je zabilježeno u ponedjeljak i 9.700 u utorak.

Prosvjednici uglavnom traže ostavku vlade predsjednika Traiana Basescua, ali su neki uzvikivali i slogane protiv oporbenih stranka i političke klase u cijelosti.

Prosvjedi su počeli u četvrtak nakon prisilne ostavke osnivača hitne medicinske službe, liječnika Reada Arafata, nakon prepirke s predsjednikom Basescuom u vezi s reformom zdravstvenog sustava.

Arafat se u utorak vratio na svoju dužnost državnog podtajnika za zdravstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙