FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostarski "Aluminij" više ne može računati na jeftinu struju

SARAJEVO, 18. siječnja 2012.(Hina) - Poskupljenje električne energije u Bosni i Hercegovini tijekom godine je neizbježno, a toga ne može biti pošteđen ni mostarski "Aluminij" unatoč najavama kako će ta tvrtka sa skupljom strujom morati smanjiti proizvodnju i otpustiti polovicu zaposlenih, prenose u srijedu mediji u BiH.

Elektroprivreda Herceg-Bosne od koje je "Aluminij" do sada kupovao struju po povlaštenim cijenama zatražila je od Federalne regulatorne agencije za energiju (FERK) dopuštenje da poveća cijenu za 33 posto za kupce kakav je mostarski aluminijski kombinat.

Ne poveća li se ta cijena EP Herceg-Bosne će samo do 1. lipnja ove godine imati gubitke od pedeset milijuna eura, izjavio je za "Dnevni avaz" Damir Leko, predsjednik nadzornog odbora EP HB. Dodao je kako je trenutačna cijena po kojoj "Aluminij" dobiva struju daleko ispod tržišne odnosno kako dobavljač po megavat-satu sada gubi cijelih deset eura.

Direktor "Aluminija" Ivo Bradvica ranije je posebnim pismom izvijestio EP HB, Elektroprivredu BiH (EPBiH) i Ministarstvo energetike i rudarstva Federacije BiH kako bi traženo povećanje cijena struje bilo porazno za poslovanje kombinata te bi ujedno značilo i otpuštanje čak polovice zaposlenih. Bradvica je naznačio i to kako će zatražiti da "Aluminiju" struju ubuduće isporučuje EP BiH.

Ministar energetike i rudarstva Federacije BiH Erdal Trhulj izjavio je sarajevskom "Oslobođenju" kako drži potpuno opravdanim zahtjev EP HB za povećanjem cijena struje. Kazao je kako je jasno da je to poduzeće zbog nepovoljnih hidroloških uvjeta u 2011. godini bilo prisiljeno kupovati struju na inozemnom tržištu, za što je potrošilo 50 milijuna eura. Trhulj čak tvrdi kako je logično da struja poskupi ne samo velikim potrošačima kakav je "Aluminij" nego i svim drugima.

Mogućnost da "Aluminij" strujom opskrbljuje EP BiH ministar drži neizvedivom a da takav zahtjev neće biti prihvaćen najavio je i direktor EP BiH Elvedin Grabovica.

Kazao je kako "Aluminij" obvezuju pravila koja vrijede za sve kupce struje po povlaštenim tarifama.

"Ne može se 'Aluminij' u određenom trenutku ponašati kao tarifni kupac, a u drugom pretvarati da to nije", izjavio je Grabovica zaključujući kako nije opravdano da "Aluminij" trajno računa na jeftinu struju kao na svoju tržišnu prednost.

Razmjerno jeftina struja bila je ključna za uspješno poslovanje mostarskog "Aluminija" od njegova pokretanja nakon rata.

Zbog sumnji u protuzakonitu preprodaju jeftine struje "Aluminiju" preko Hrvatske elektroprivrede (HEP) i šibenskog TLM-a USKOK je otvorio istragu još 2010. godine. Istraga je otvorena protiv bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, bivšeg potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca, a mediji navode kako će o tome biti ispitan i nekadašnji premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙