FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostarski Aluminij protiv skuplje struje

MOSTAR, 16. siječnja 2012. (Hina) - Mostarski Aluminij najavio je da će u slučaju poskupljenja električne energije koju traži Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i iznimno nepovoljnih cijena metala na svjetskome tržištu u ovoj godini drastično smanjiti, a u drugoj etapi najvjerojatnije i ugasiti cjelokupnu proizvodnju.

U otvorenome pismu upućenom vlastima i predstavnicima američke administracije u BiH generalni direktor Aluminija Mostar Ivo Bradvica navodi kako ova tvrtka s planiranim gubitkom ulazi u 2012. godinu zbog iznimno niske cijene metala na londonskoj burzi i istodobno visokih cijena ulaznih sirovina.

Za Aluminij d.d. Mostar u ovomu trenutku povišenje cijene struje najjednostavnije bi značilo "ključ u bravu", navodi se u pismu direktora Bradvice.

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je zbog iznimno loše hidrološke situacije u 2011. zatražila od Regulacijskog povjerenstva za električnu energiju Federacije BiH poskupljenje električne energije za 13 posto.

Mostarskom Aluminiju EP Herceg-Bosne isporučuje električnu energiju po 48 eura po megavatsatu, dok nedostajuće količine energije na regionalnom tržištu kupuju po 60 eura po MWh.

Zbog mogućeg poskupljenja Aluminij traži od vlasti u Federaciji BiH, u kojoj djeluju dva elektroprivredna poduzeća, jedno sa sjedištem u Sarajevu, a drugo u Mostaru, da im se omogući povoljnija cijena električne energije kakvu dobiva zenička Željezara u vlasništvu indijske grupacije Mittal.

U suprotnom upozoravamo kako ćemo biti prinuđeni u početku smanjiti proizvodnju za 50 posto, a samim time i otpustiti 50 posto djelatnika na ulicu, a u drugoj etapi, najvjerojatnije, ugasiti cjelokupnu proizvodnju, upozorava direktor Aluminija iz Mostara, u kojemu je Vlada Republike Hrvatske 12-postotni vlasnik.

Pozvao je institucije Federacije BiH da preuzmu odgovornost u slučaju gašenja proizvodnje u mostarskom Aluminiju u kojemu je izravno zaposleno 1.000 djelatnika.

Prošle godine ova je tvrtka poslovala s dobitkom nakon dvogodišnjih gubitaka. Ukupno je proizvedeno oko 130.000 tona aluminija.

(Hina) xzkre yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙