FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik zbog slučaja "Dobrovoljačka" ponovo napao pravosuđe BiH

SARAJEVO, 18. siječnja 2012.(Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iskoristio je odluku Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o obustavi istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica" za nov napad na bosanskohercegovački državni sud i tužiteljstvo naznačivši kako bi vlasti entititeta kojemu je na čelu mogle uskratiti svaku suradnju tim pravosudnim tijelima.

"Tako iritirajuća odluka je definitivni dokaz da ne treba surađivati sa Sudom i Tužiteljstvom BiH. Mislimo da treba prekinuti bilo kakav kontakt s tužiteljstvom i ovo je ključna točka", kazao je Dodik u srijedu u telefonskoj izjavi lokalnim medijima danoj iz Izraela, gdje je početkom tjedna otputovao u četverodnevni posjet.

U sličnoj je izjavi Dodik državni sud i tužiteljstvo nešto ranije nazvao "monstrumima" kazavši kako će se osobno nastaviti boriti protiv njihova postojanja.

Tužiteljstvo BiH u utorak je objavilo kako je zbog nedostatka dokaza prekinulo istragu protiv četrnaest bivših visokih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika Republike BiH koji su bili pod sumnjom da su zapovijedili ili organizirali napad na kolonu JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici Sarajevu u svibnju 1992. godine, kada je sedam osoba ubijeno, a četrnaest ih je ranjeno. Među osumnjičenima su bili i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, general Jovan Divjak, zapovjednik tadašnje Teritorijalne obrane BiH Hasan Efendić te ministar unutarnjih poslova Jusuf Pušina. Istražni tim Tužiteljstva BiH, na čijem je čelu bio Filipinac Jude Romano, zaključio je kako oni nisu odgovorni za napad, no naveo je kako će se i dalje istraživati tko je izravno počinio ubojstva i ranjavanja pripadnika JNA.

U koloni JNA koja se kretala od tadašnjeg zapovjedništva Druge armijske oblasti ka predgrađu Lukavica bio je i ranije zarobljeni predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Sukob u Dobrovoljačkoj ulici općenito se smatra iznimno važnim događajem u ratu u BiH, jer je tada spriječen pokušaj JNA da u suradnji s paravojnim postrojbama bosanskih Srba okupira Sarajevo.

Vlasti u RS taj događaj, za razliku od bosanskohercegovačkih pravosudnih tijela, tretiraju kao ratni zločin tvrdeći da su u napadu na kolonu ubijena 42 pripadnika JNA, a da ih je 73 ranjeno. U tom su entitetu stoga uslijedile brojne negativne reakcije na odluku o prekidu istrage. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tako je čak ustvrdio kako tužiteljstvo države kojoj je na čelu "štiti ratne zločince", dok je ministar pravosuđa RS Džerard Selman odluku o prekidu istrage nazvao skandalom.

Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije, koje je neovisno o pravosudnim tijelima BiH otvorilo ovaj slučaj, najavilo je kako će nastaviti istragu o zbivanjima u Dobrovoljačkoj ulici.

Upravo na temelju istrage koja se vodi u Srbiji i tjeralica koje su raspisane iz Beograda ranije su u Londonu odnosno Beču bili uhićeni Ejup Ganić i Jovan Divjak, no pravosudna tijela Velike Britanije i Austrije su procijenila kako nema osnove za njihovo izručenje Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙