FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proračun ponovo problem u BiH?

SARAJEVO, 17. siječnja 2012.(Hina) - Provedba općinskih izbora u Bosni i Hercegovini koji bi se trebali održati u listopadu ove godine već sada je dovedena u pitanje jer država nije dobila proračun za 2012. godinu pa nije ni osigurala sredstva nužna za tehničku pripremu izbora, upozorio je predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Branko Petrić.

Kako u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Petrić je krajem prošlog tjedna posebnim pismom upućenim na adresu parlamenta BiH podsjetio kako se planirani općinski izbori moraju raspisati u svibnju, sukladno rokovima koje propisuje zakon.

U SIP-u procjenjuju kako je za provedbu općinskih izbora nužno osigurati četiri milijuna i 300 tisuća konvertibilnih maraka (oko dva milijuna i 150 tisuća eura).

"S obzirom na to da proračun nije usvojen već je donesena odluka o privremenom financiranju, nema ni uvjeta za pravodobno pokretanje postupka nabave glasačkih listića, obrazaca i drugog materijala, čime je dovedena u pitanje i provedba lokalnih izbora ove godine", stoji u Petrićevu pismu.

BiH je cijelu 2011. godinu živjela na odlukama o privremenom financiranju s obzirom da se ključne političke stranke nisu mogle dogovoriti o proračunu.

Tek su dogovorom lidera šest stranaka od 28. prosinca o uspostavi vlasti stvoreni uvjeti da se odobri proračun za 2012. godinu, no konkretizacija ovog dogovora još se čeka.

Posljednjeg radnog dana 2011. godine parlament BiH donio je novu odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca 2011. godine dajući tako dodatno vrijeme novom sazivu Vijeća ministara koje tek treba biti formirano.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznenada je, međutim, izjavio kako je usvajanje proračuna u dogovorenim okvirima preduvjet da bi Vijeće ministara dobilo potvrdu u parlamentu. "Imajući u vidu različite špekulacije oko proračuna, odnosno osporavanje potrebe da se on usvoji ili primjeni kako je dogovoreno, mi ćemo inzistirati da se najprije riješi pitanje proračuna, a tek nakon toga će se verificirati Vijeće ministara", izjavio je Dodik lokalnim medijima u BiH.

Dodao je kako je uvjet i prihvaćanje zakona o popisu stanovništva te o sustavu državne pomoći te je podsjetio kako dogovor od 28. prosinca podrazumijeva "sve ili ništa" odnosno i usvajanje proračuna i zakona i imenovanje Vijeća ministara.

Dodik je u međuvremenu otputovao u Izrael pa je novoimenovani predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda morao odgoditi planirane konzultacije o ministrima s Dodikom odnosno njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Bevanda za sada nije želio posebice komentirati Dodikovo uvjetovanje potvrđivanja Vijeća ministara konstatirajući tek kako će sve doći na red čim novi ministri dobiju potporu u parlamentu. "Kad se formira Vijeće ministara sve to dolazi na dnevni red", izjavio je Bevanda.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija izjavio je kako je nejasno zbog čega se sada pravi problem oko proračuna za 2012. kada je sve definirano u sporazumu od 28. prosinca. "Je li to neki novi Bermudski trokut između vršitelja dužnosti predsjedatelja Vijeća ministara (Nikole Špirića), ministra financija i njegova zamjenika ne znam no utvrdit će se", kazao je Lagumdžija.

Nikola Špirić (SNSD) bi, prema postojećim najavama, u novom sazivu Vijeća ministara trebao preuzeti dužnost ministra financija a zamjenik bi mu trebao biti Fuad Kasumović iz Stranke demokratske akcije (SDA) koji je i do sada obnašao tu dužnost. Njih su dvojica i do sada opetovano javno razmjenjivali najteže optužbe tereteći jedan drugoga za protuzakonite odluke i ponašanja pri donošenju financijskih odluka važnih za funkcioniranje države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙