FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U BiH prekinuta istraga o slučaju Dobrovoljačka

SARAJEVO, 17. siječnja 2012.(Hina) - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine objavilo je u utorak kako je odlučilo obustaviti istragu protiv četrnaest osoba među kojima su i neki visoki politički i vojni dužnosnici Republike BiH, odnosno Armije BiH, za koje se sumnjalo da su odgovrne za ratne zločine počinjene u Sarajevu u svibnju 1992. godine.

U priopćenju državnog odvjetništva BiH izrijekom je navedeno kako je donešen nalog o prekidu istrage i protiv Ejupa Ganića, ratnog člana predsjedništva BiH te generala Jovana Divjaka, dozapovjednika Armije BiH.

Pod isragom su bili i ratni misnistar policije RBiH Jusuf Pušina, zapovjednik posebne policijske postrojbe Dragan Vikić te još niz osoba uključenih u organiziranje obrane Sarajeva u prvim ratnim danima svibnja 1992. godine.

Svi oni bili su pod sumnjom da su zapovjedili ili izvršili napad na kolonu bivše JNA, koja se s predsjednikom predsjendištva BiH Alijom Izetbegovićem kao taocem pokušavala izvući iz Sarajeva.

Istragu o slučaju Dobrovoljačka ulica vodilo je i posebno tužiteljstvo Srbije za ratne zločine na temelju tjeralica raspisanih iz Beograda u Londonu odnosno Beču bili su uhićeni Ganić i Divjak.

“Nakon opsežne istrage, naredba o obustavi istrage protiv navedenih osumnjičenih osoba donešena je na temelju 352 izjave svjedoka te 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, videozapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale", stoji u priopćenju državnog odvjetništva BiH.

Navedeno je međutim i to kako će se nastaviti istraživati tko je odgovoran za ubojstvo sedam i ranjavanje četvrnaest osoba iz kolone JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Pojašnjeno je kako su nastradali ubijeni nakon ranjavanja ili su se nalazili u sanitetskim vozilima.

U dosadašnjem postupku utvrđeno je i to kako je dio zarobljenih vojnika i časnika JNA zlostavljan, pa će i to biti dijelom istrage koja se nastavlja.

Komentirajući odluku o prekidu istrage, Ejup Ganić izjavio je medijima kako je i očekivao takav ishod.

"Za nas je to bio dan 'D' kada smo sačuvali državu, a za Srbiju je to bio dan kada je ipak propao projekt velike Srbije", izjavio je Ganić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙