FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska biskupska konferencija (HBK) pozvala je vjernike i ljude dobre volje da u nedjelju 22. siječnja iziđu na referendum i po savjesti daju svoj odgovor na postavljeno pitanje, priopćio je danas Tiskovni ured HBK. U poruci biskupi ističu da na temelju dragocjenoga narodnog iskustva potiču sve katoličke vjernike i sve hrvatske građane da zajednički odbace strahove i svaku malodušnost te se hrabro otvore budućnosti. Podsjećaju kako nas je "na takav iskorak pozvao i sveti otac Benedikt XVI. za svojega pastoralnog pohoda našoj Crkvi i domovini kada je poručio: "Proces ulaska u Europsku Uniju je proces međusobnog davanja i primanja. I Hrvatska svojom poviješću, svojom ljudskom i gospodarskom sposobnošću daje, ali i prima, naravno, proširujući tako vlastite obzore i živeći u toj ne samo gospodarskoj, već nadasve kulturnoj i duhovnoj razmjeni."Činjenica je da "Hrvatska pripada tisućljetnom europskom kulturnom i civilizacijskom krugu", zbog čega se smijemo opravdano nadati da će nam u tom društvu i budućnost biti bolja i sigurnija nego izvan njega, stoji u priopćenju u kojem biskupi ističu kako će ipak konačnu odluku o tome donijeti naši građani na referendumu, a Crkva će, kako navode, poštivati tu odluku.

ZAGREB - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin potvrdio je kako namjerava podnijeti zahtjev za povlaštenu mirovinu, čime bi se pridružio kolegama koji su to već učinili, a sjede u novom sazivu Hrvatskoga sabora. "Nastojat ću to učiniti i ne znam nikoga tko na mome mjestu to ne bi učinio", rekao je Kajin Hini. Istaknuo je da njegova obitelj ni on osobno nisu dobili društveni stan, nemaju dionice i poljoprivredna zemljišta i žive isto kao i 1990. te dijele sudbinu većine hrvatskih građana. "Mislim da je mirovina nakon jednog saborskog mandata privilegij, ali ako je netko u Saboru proveo 15 ili 20 godina, to više nije privilegij", ustvrdio je Kajin i dodao da saborski zastupnici nisu "u poziciji" da dobivaju otpremnine. Zahtjev za umirovljenjem na samo jedan dan podnijeli su HDZ-ovi zastupnici Vladimir Šeks, Ana Lovrin, Ivanka Roksandić, Stjepan Milinković, HDSSB-ov Boro Grubišić, te zastupnici manjina Furio Radin i Deneš Šoja. S obzirom na najave vladajuće koalicije, kojoj pripada i IDS, da će ukinuti dosadašnje povlaštene mirovine zastupnika, članova vlade i sudaca Ustavnog suda, spomenuti zastupnici sebi su tako osigurali povlaštenu mirovinu iako i dalje obnašaju zastupničku dužnost u sedmom sazivu Sabora.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ocijenio je u današnjem priopćenju da je "zakonit i nemoralan" postupak sedmero saborskih zastupnika koji su zatražili umirovljenje na jedan dan, a namjeravaju nastaviti karijeru zastupanja narodnih interesa u zakonodavnom tijelu Hrvatske. Iz SSSH poručuju da ljude koji su to učinili, HDZ-ove zastupnike Vladimira Šeksa, Anu Lovrin, Ivanku Roksandić, Stjepana Milinkovića, HDSSB-ovog Boru Grubišića, te zastupnike manjina Furia Radina i Deneša Šoju treba upamtiti i to trajno jer vode računa isključivo o vlastitom, sebičnom, materijalnom interesu te koriste pravo koje su sami sebi izglasali, a koje plaćaju drugi građani. Navode i da prosječna starosna mirovina "običnih" ljudi, koji su pravo na mirovinu ostvarili u prvih devet mjeseci 2011., uključivo i dodatak na mirovinu od 27 posto, iznosi 2.551 kuna, a prosječna starosna prijevremena mirovina 2.495 kuna. SSSH od javnih vlasti očekuje znatno povećanje poreza na sve mirovine više od najviše mirovine po općem propisu, a od političkih stranaka poduzimanje etičkih mjera prema svojim jednodnevnim umirovljenicima.

ZAGREB - Ravnatelj Kliničke bolnice "Dubrava" Milan Kujundžić objavio je na konferenciji za novinare svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a te ocijenio da je ta stranka danas u dubokoj krizi i kaosu. "Prodavača magle i klijentelizma u HDZ-u više neće biti. Tražit ćemo najbolje, najodgovornije i najpoštenije koji garantiraju da će Hrvatska biti ugledna i bogata zemlja", kazao je dodavši kako HDZ ne treba tzv. autoritete, već lidera koji će oko sebe okupiti jednako dobre ili bolje ljude, a ne "klimavce koji će samo klimati glavom". Najavio je kako želi ujediniti sve članstvo, jer stranci ne trebaju frakcije. Kazavši da je HDZ stvorio demokraciju u Hrvatskoj, Kujundžić je upozorio da "ukoliko nestane HDZ-a, nestaje i demokracija u Hrvatskoj, a čime su uzdrmani i temelji države". Uz to, dodao je, ako nema HDZ-a, nema niti demokršćanske opcije u Hrvatskoj te stoga želi okupiti i sve stranke desnog centra. Izvijestio je i da je objavom kandidature za predsjednika stranke svoj mandat ravnatelja KB "Dubrava" stavio na raspolaganje Upravnom vijeću bolnice te ministru zdravstva. Također, time je dao ostavku na mjesto dopredsjednika i člana Programskog vijeća HRT-a. Upitan je li posjetio grob Ante Pavelića, Kujundžić je potvrdio da ga je posjetio 2003. kada je u Madridu bio europski kongres gastrenterologa.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik regionalne organizacije HNS-a za Slavoniju i Baranju Ivica Mandić poručio je na konferenciji za novinare u Slavonskome Brodu da je Europska unija golema prilika za Hrvatsku, a tu vidi "i veliku priliku za stanovnike Slavonije i Baranje koji su navikli živjeti od svojega rada". Za pet slavonsko-baranjskih županija, koje su najnerazvijenije u Hrvatskoj, to je prilika da koristeći se novcem iz fonda EU namijenjenog regionalnom razvoju postignu željeni napredak, istaknuo je navodeći kako smo protekle 22 godine imali priliku Hrvatsku učiniti zemljom po svojoj mjeri, ali ne možemo baš biti zadovoljni učinjenim. "Važno je istaknuti da se Hrvatska ne bi uhvatila čvrsto u koštac s korupcijom da nije bilo Europske unije", kazao je Mandić i dodao kako očekuje da će na referendum izići oko 50 posto građana. U HNS-u ističu kako će odluka građana Hrvatske da podupru ulazak u Europsku uniju i ulazak u nju značiti i priliku da Hrvatska postane regionalni vođa koji nastojanja susjeda da uđu u Europsku uniju može iskoristiti za jačanje svojega gospodarstva.

ZAGREB - "Politika europskih integracija" naziv je knjige koja je danas predstavljena u Europskom domu, u kojoj autori, sveučilišni profesori i bračni par Radovan Vukadinović i Lidija Čehulić Vukadinović opisuju dugotrajan ciklus europskih integracija kao "nenadmašan europski proces" u koji je uključena i Hrvatska. U prvom dijelu knjige autori opisuju europski integracijski proces od početne zamisli utemeljene na ideji Karla Velikog, preko razdoblja velikih europskih sukoba i ratova, hladnoratovskog doba i pada Berlinskog zida pa sve do danas, odnosno Eu koja broji 27 članica i proživljava svoju najveću krizu. Drugi dio knjige obuhvaća bitne odrednice jačanja spona unutar Unije, s posebnim osvrtom na razvoj i rješavanje pitanja vanjske politike i sigurnosti unutar EU. Kao jednu od najvećih prednosti europskog integracijskog procesa autori ističu posve umanjenu mogućnost izbijanja ratova između zemalja članica, što omogućuje napredak nove Europe, bolju povezanost i jačanje demokratskih vrijednosti. Vukadinović očekuje da će nedjeljni referendum "proći" s rezultatom 53 do 55 posto u korist članstva Hrvatske u EU, ali je i izrazio nezadovoljstvo pripremom hrvatskih građana za članstvo u Uniji. Upitan što Hrvatsku čeka ako na referendumu odluči ne ući u EU, Vukadinović je odgovorio kako bi to vjerojatno značilo da bi novi pokušaj integracije u Uniju bio oko 2020. sa susjednim zemljama koje još nisu članice, odnosno stavljanje Hrvatske u skup zemalja poput Moldavije, Bjelorusije, BiH ili Srbije.

SPLIT - Vijećnici SDP-a u splitskome Gradskom vijeću na današnjoj su konferenciji za novinare oštro kritizirali gradonačelnika Željka Keruma zbog njegove odluke od 5. prosinca lani da poništi natječaj o prodaji dvije tisuće četvornih metara površine građevinskog zemljišta u vlasništvu grada čime je, kako su upozorili, gradski proračun izgubio devet milijuna kuna, kolika je vrijednost tog zemljišta. "Odluku o poništenju natječaja za prodaju toga građevinskog zemljišta u vlasništvu grada može donijeti Gradsko vijeće koje je još početkom 2011. odlučilo raspisati natječaj o toj prodaji, a ne gradonačelnik Kerum", rekao je SDP-ov vijećnik Ivo Baldasar. Za takvu Kerumovu odluku Baldasar je rekao da je gruba pogreška koja bi ga "mogla stajati gradonačelničkog mandata". Na novinarsko pitanje je li Kerumovo poništenje natječaja za prodaju toga građevinskog zemljišta u vlasništvu grada njegov pokušaj da mu smanji vrijednost, Baldasar je odgovorio potvrdno, ističući kako Kerum tako pokazuje da je 'šerif' u Splitu.

ZAGREB - Aktivistice i aktivisti lezbijske grupe Kontre te centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskoraka danas su ispred Ustavnog suda održali simboličnu akciju pod nazivom "Svi su pred zakonom jednaki" te su sudu predali prijedlog za ocjenu ustavnosti obiteljskog zakona očekujući, kako su rekli, da će ga proglasiti neustavnim, čime bi se pokrenuo proces donošenja i prihvaćanja njegovih izmjena kojima će se poštovati jednakost svih. "Ustavom je propisano da svi trebaju biti jednaki pred zakonom te da se svima jamči jednako zaštita njihova osobnog i obiteljskog života", istaknula je koordinatorica Kontre Sanja Juras. Ustvrdila je kako, nažalost, "to u praksi u Hrvatskoj ne izgleda tako". "Obiteljskim zakonom zajamčena su određena prava bračnim i izvanbračnim parovima, ali, nažalost, ta prava nisu dostupna istospolnim parovima, oni nisu tretirani zakonom jednako, nisu ravnopravni i nemaju brojna prava koja heteroseksualni parovi smatraju zdravo za gotovo i normalnim dijelom svojeg života", rekla je te navela primjer istospolnog para koji može živjeti zajedno više od 20 godina, no u slučaju smrti jednog partnera "drugi partner može ostati na ulici, da ne naslijedi stan u kojemu je živio više od 20 godina, i ne može dobiti obiteljsku mirovinu".

ZAGREB - Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je troje optuženih za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda u 'slučaju Glavaš' osudilo na uvjetne zatvorske kazne nakon što su se nagodili s USKOK-om, dok bi datum početka suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću, jedinom okrivljenom koji se nije nagodio, kako se očekuje, trebao biti određen 31. siječnja. Za pokušaj podmićivanja kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu, temeljem sporazuma s USKOK-om, na godinu i tri mjeseca, a uvjetno na tri godine osuđena je Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar, dok su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić osuđeni na dvije, uvjetno na pet godina, rekao je nakon pripremnog ročišta zamjenik ravnatelja USKOK-a Tonči Petković. Nije želio govoriti o tome je li prvooptuženi Drago Tadić također tražio nagodbu.

ZAGREB - Hrvatske lutrija (HL) i Hrvatski centar za razminiranje (HCR) potpisali su danas sporazum o partnerskoj suradnji po kojem će se osigurati novac za humanitarno razminiranje, raditi na podizanju svijesti o aktivnostima Hrvatskoga centra za razminiranje, a predstavljena je i posebna srećka pod nazivom "Kvadrat sreće". Srećka će biti u prodaji dvije i pol godine, a prihod od prodaje uplaćivat će se HCR-u svaka tri mjeseca za financiranje humanitarnog razminiranja, istaknuto je na potpisivanju u Hrvatskoj lutriji. Sporazum su potpisali predsjednica uprave HL-a Vesna Bakran i ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan. Bakran je rekla da je potpisivanje sporazuma još je jedna od mnogih aktivnosti kojima HL podupire društveno korisne projekte za zajednicu dodajući da je Hrvatska lutrija prošle godine uspjela povećati dobit za 61 posto u usporedbi s pretprošlom godinom, a u državni proračun uplatila je nešto više od 181 milijun kuna. Dodala je da gotovo 56 milijuna kuna izdvaja za financiranje programa organizacija vezanih uz socijalnu i humanitarnu djelatnost, za razvoj sporta, tehničke kulture i kulture te za naobrazbu i odgoj djece i mladih i sličnih organizacija.

RIJEKA - Vozač alfa romea (48) poginuo je sinoć u sudaru dvaju automobila, a vozač drugog automobila teže je ozlijeđen, doznaje se od primorsko-goranske Policijske uprave. Na Tibljaškoj cesti između Viškova i Rijeke 48-godišnji vozač u zavoju je oko 22 sata, zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad automobilom te je udario u chevrolet spark, utvrđeno je policijskim očevidom.

Vozač alfa romea ispao je iz automobila i umro na mjestu nesreće. Osim vozača chevroleta, koji je teže ozlijeđen, lakše je ozlijeđen i suvozač u tom automobilu. Obojica su 27-godišnjaci iz Viškova.

RIJEKA - U požaru u stanu u Rijeci jutros je poginuo muškarac, izvijestila je primorsko-goranska Policijska uprava. Požar je buknuo oko šest sati u prizemlju nebodera u Ulici Zdravka Kučića 27. Vatrogasci su u gašenju požara u stanu pronašli mrtvog muškarca čiji identitet zasad nije poznat. Očevidom će se utvrditi okolnosti u kojima je buknuo požar, a obdukcijom će se utvrditi uzrok muškarčeve smrti.

ZAGREB - Treće izdanje Festivala Kvarner koji, utemeljen na dugoj koncertnoj tradiciji Opatije i Kvarnera spaja mediteranski ugođaj i klasičnu glazbu, održat će se u dva razdoblja, od 1. do 10. lipnja i od 1. do 7. rujna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. U prvom dijelu festivala u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner i na Maloj ljetnoj pozornici održat će se koncerti i serije koncerata, među ostalim, nastavak ciklusa posvećenog Beethovenu započetog prošle godine. Nastupit će i međunarodno proslavljeni glazbenici, Jordi Savall i Nigel Kennedy, ansambli rane glazbe "Accordone" i "L'Arpeggiata", virtuozi Albena Danailova na violini, Monika Leskovar na violončelu i Martina Filjak na klaviru, Steude Quartett s članovima Bečke filharmonije te međunarodni Orkestar Purpur s članovima Bečke i Berlinske filharmonije. Rujanski dio festivala usredotočuje se na dva događaja, premijeru opere "Armida" Josepha Haydna u izvedbi Orkestra Purpur i pjevača iz Zagreba, Beča, Pariza i Londona, te nastup Ansambla Berlin koji će opatijskoj publici predstaviti ekskluzivni klasični program, Bacha, Mozarta i program Glazba iz Napulja. Kao "prava mala senzacija" najavljen je nastup Orkestra Purpur sa solo-klarinetistima, članovima Bečke filharomonije Ernstom Ottensamerom i njegovim sinovima Danielom i Andreasom.

RIJEKA - HNK "Ivana pl. Zajca" u petak, 20. siječnja premijerno će izvesti balet "Carmina burana" na glazbu njemačkog skladatelja Carla Orffa. Koreograf je gost iz Portugala Hugo Viera, a izvedbom orkestra i zbora HNK dirigirat će Josip Šego, najavljeno je na konferenciji za novinare. U tom glazbeno-scenskom spektaklu nastupit će dio ansambla baleta riječkoga HNK uz gostujuće plesače, među kojima je najistaknutija Maša Kolar, koja je ujedno i asistentica koreografa. Autor kostima je Juraj Žigman, a scenografkinja Dinka Jeričević. "Carmina burana" zahtjevno je djelo za postavljanje na scenu zbog nužnosti izbjegavanja upadanja u klišeje i to zato što svi poznaju ovu glazbu, rekao je Viera. To djelo se prvi put u Rijeci izvodi u glazbeno-scenskoj inačici, a dosad je izvedeno samo koncertno, u hali bivše tvornice "Torpedo". Balet je produkcijski iznimno složen jer nastupa 150 izvođača dok je u pripremi sudjelovalo ukupno 250 ljudi, od prvih priprema tijekom ljeta i početka rada na samom plesu u studenom do danas.

MAKARSKA - Biokovski vrh Sv. Jure bio je jutros s -14 Celzijevih stupnjava najhladnije mjesto u Hrvatskoj. Da je na najvišemu biokovskom vrhu temperatura -14 stupnjeva, doznaje se od tehničara na odašiljaču HRT-a Gorana Mucića, a iz Državnoga hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), koji na tom vrhu ne mjeri temepraturu, potvrđuju da je Sv. Jure bio jutros najvjerojatnije najhladnije mjesto u zemlji. DHMZ navodi da je u Otočcu i u Gospiću jutros izmjereno 12 Celzijevih stupnjeva ispod ništice, na Zavižanu -11, u Sinju -8, a u Imotskome -6 Celzijevih stupnjeva. U mjestima Podbiokovlja jutros je također bilo hladno - tri stupnja ispod ništice. Zbog vrlo niske temperature, na Biokovu je zaleđeno dvadesetak centimetara snijega pa za dolazak na tu planinu treba pričekati još koji dan jer led znatno otežava vožnju na većem dijelu ceste, doznaje se u Gradskome centru Osejavi u Makarskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙