FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: pesimizam kućanstava u vezi financijske situacije

ZAGREB, 16. siječnja 2012. (Hina) - Kućanstva u Hrvatskoj ne očekuju poboljšanje financijske situacije u sljedećih godinu dana, pokazuju rezultati novog istraživanja GfK Barometra.

Oko sedam posto kućanstava svoju financijsku situaciju smatra nešto boljom nego prije godinu dana, da su ostali na istom smatra 46 posto kućanstava, a za oko 47 posto njihovo sadašnje financijsko stanje je gore.

Približno 12 posto kućanstava nada se da će im financijska situacija u idućih godinu biti barem malo bolja, oko 50 posto procjenjuje da će ostati približno ista, a trećina, odnosno 34 posto, očekuje da će im financijski biti teže.

Usporedba s nekim tranzicijskim zemljama pokazuje vrlo slične ocjene i očekivanja u Češkoj i Poljskoj. Tako se boljem financijskom stanju u idućih godinu dana nada 17 posto Čeha, 16 posto Rumunja i 12 posto Poljaka.

U Hrvatskoj znatno gore stanje financija najviše iskazuju domaćinstva u Lici, Kordunu, Banovini i Slavoniji koja ujedno u najvećoj mjeri očekuju pogoršanje u sljedećih godinu dana. S druge strane, Dalmatinci su optimisti.

U odnosu na prethodno istraživanje i kućanstva u Istri, Primorju i Gorskom Kotaru dala su slabije ocjene svojega financijskog stanja.

Većina kućanstava očekuje rast cijena, najmanje u Istri (71 posto) a najviše u sjevernoj Hrvatskoj (93 posto).

Hrvatska kućanstva koja po vlastitoj ocjeni jedva spajaju kraj s krajem najviše su zastupljena u Slavoniji (50 posto), a najmanje u Zagrebu (41 posto). No, u Zagrebu je najviše onih koji kažu da moraju smanjivati postojeću štednju (15 posto).

Da u ovoj godini neće moći štedjeti istakli su najviše (po 66 posto) u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, a najmanje u Dalmaciji (51 posto).

Podaci za Hrvatsku rezultat su ankete koja je provedena na reprezentativnom uzorku 1.000 građana Hrvatske starijih od 15 godina. Za Bugarsku, Češku, Poljsku, Rumunjsku podaci su prikupljeni u studenom 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙