FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splićani poduprli akciju "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi"

Hrvatski građani jedu samo 8 kilograma ribe godišnje, najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, a čak 81 posto ih ističe da bi češće kupovali ribu kada bi bila jeftinija, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na okruglom stolu o potrošnji ribe u Hrvatskoj održanom u Splitu.

SPLIT/ ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) -

Hrvatski građani jedu samo 8 kilograma ribe godišnje, najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, a čak 81 posto ih ističe da bi češće kupovali ribu kada bi bila jeftinija, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na okruglom stolu o potrošnji ribe u Hrvatskoj održanom u Splitu.

Okrugli stol održan je u sklopu akcije "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi", koju su danas na splitskoj Rivi organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Za vrijeme promocije na splitskoj Rivi vrhunski kuhari su pripremali jela od raznovrsnih proizvoda ribarstva koji su prodavani na 13 štandova po simboličnoj cijeni od pet kuna, a prikupljeni je novac namijenjen za humanitarne svrhe, točnije bolnici u Vukovaru, izvijestili su ih Hrvatske gospodarske komore.

O velikom odazivu građana svedoči i podijeljenih 5.000 porcija, odnosno 1.500 kg ribe, navode iz HGK.

Na okruglom stopu o potrošnji ribe rezultate prvog znanstveno utemeljenog istraživanja zasnovanog na temelju 800 ispitanika s područja cijele Hrvatske predstavila je Vlasta Franičević iz Ministarstva poljoprivrede.

Istraživanje je pokazalo da 95 posto građana radije kupuje domaću ribu, a 92 posto radije svježu nego iz uzgoja.

Ribu kupuje 39 posto muškaraca te 61 posto žena najvećim dijelom u dobi od 45 do 55 godina. Najveći dio onih koji imaju primanja između šest i devet tisuća kuna. Među ispitanicima njih 79 posto radije bi kupilo divlju, a za njih 14 posto je svejedno je li riba iz uzgoja ili divlja.

Potrošači najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, dakle ribe niže cjenovne kategorije. Čak 80,9 posto ispitanika istaknulo je da bi češće kupovalo ribu kada bi ona bila jeftinija.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙