FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradska plinara Zagreb od 27. prosinca do 14. siječnja očitava plinomjere

ZAGREB, 29. prosinca 2011. (Hina) - Gradska plinara Zagreb izvijestila je danas da će njeni djelatnici od 27. prosinca ove do 14. siječnja iduće godine očitavati plinomjere za kategorije kupaca kućanstva i poduzetništva.

Djelatnici Gradske plinare Zagreb i Gradske plinare Zagreb - Opskrbe od 27. prosinca 2011. do 14. siječnja 2012. očitavat će mjerne uređaje za kategoriju kupaca kućanstvo i poduzetništvo, navodi se u priopćenju.

Potrošače kod kojih se očitanje ne izvrši, ili žele sami očitati mjerni uređaj, iz Gradske plinare Zagreb mole da sami dostave očitano stanje (isključivo crna polja).

To je očitanje ustvari povezano s promjenom mjerne jedinice, jer će se od početka 2012. potrošnja plina iskazivati u kilovatsatima (kWh) umjesto u prostornim metrima, ističu u Gradskoj plinari Zagreb.

Promjena mjerne jedinice nikako nije vezana uz cijenu plina jer kod cijene nema promjene, kažu u zagrebačkoj Gradskoj plinari.

Inače, u ovoj je godini u primjeni je i Odluka o posebnim mjerama za ublažavanje porasta cijene prirodnog plina za kućanstva, a ako tu odluku do kraja godine Vlada ne produži građani bi ipak od početka iduće godine mogli imati nešto veće račune za plin.

Naime, cijena prirodnog plina za kupce iz kategorije kućanstva regulirana je Odlukom Vlade RH o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za opskrbu prirodnim plinom, a za 2010. i 2011. godinu Vlada je donijela Odluku o provedbi posebne mjere za ublažavanje porasta cijena prirodnog plina u kućanstvima.

Ta je odluka vezana uz zadnje poskupljenje plina za kućanstva početkom 2010. godine, jer je, nakon što je distributerima plina odobrila povećanje cijena za prosječnih 19 posto, Vlada reagirala navedenom odlukom i modelom potpore kojim je rast cijena za kućanstva ograničila na 15 posto, a preostali dio poskupljenja distributerima subvencionirala iz državnog proračuna.

Kako distributeri imaju različite cijene tako je i visina te potpore različita. Na primjeru Gradske plinare Zagreb to znači da građani uz potporu, koja iznosi 0,086 kuna po prostornom metru, trenutno plaćaju 2,834 kune (s PDV-om) po kubiku, a bez potpore plaćali bi oko tri posto više, odnosno 2,921 kunu po kubiku.

Vezano za promjenu mjerne jedinice enegetski stručnjaci smatraju kako je to korak naprijed.

Realno je, korektno i pošteno sve svesti na istu mjernu jedinicu, bez obzira trošite li prirodni plin, električnu ili toplinsku energiju, kaže predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić.

Promjena mjerne jedinice za prirodni plin uređena je Općim uvjetima za opskrbu prirodnim plinom (Narodne novine 43/2009.) te Pravilnikom o organizaciji tržišta plina i izmjenama tog pravilnika (NN 126/2010. i 128/2011.), a izmjenom pravilnika utvrđen je i koeficijent pretvorbe - prostorne metre treba pomnožiti s pretvorbenim faktorom 9,2607 da bi se izrazili u kWh.

To će na svojim računima vidjeti i sami potrošači, jer, kako kažu u Gradskoj plinari Zagreb, građani će na svojim računima u prvo vrijeme dobivati paralelan izračun, odnosno izračun iskazan i u prostornim metrima i u kilovatsatima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙