FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle

NEW YORK, 13. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u pet mjeseci, no trgovalo se oprezno uoči nove aukcije talijanskih obveznica, ali i zbog slabih američkih makroekonomskih podataka.

Dow Jones indeks ojačao je 0,17 posto, na 12.471 bod, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.295 bodova, a Nasdaq indeks 0,51 posto, na 2.724 boda.

Nakon duljeg razdoblja ohrabrujućih signala iz američkog gospodarstva, jučer su makroekonomska izvješća razočarala.

Promet u trgovini na malo porastao je u prosincu neočekivano slabih 0,1 posto, što je najniža stopa rasta u posljednjih sedam mjeseci.

Razočarao je i podatak o snažnom rastu broja prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna, na 399.000, najvišu razinu u šest tjedana. Zbog toga je splasnuo optimizam u vezi oporavka američkog tržišta rada.

Unatoč slabim makroekonomskim podacima, cijene dionica blago su porasle jer su ponešto ublažena strahovanja ulagača od širenja europske dužničke krize, nakon snažne potražnje na jučerašnjim aukcijama španjolskih i talijanskih obveznica.

Kamate na obveznice tih članica eurozone pale su u odnosu na prethodne aukcije, no ulagači su ipak oprezni uoči nove aukcije talijanskih obveznica u petak.

Najveći gubitnik bio je jučer energetski sektor, što je posljedica upozorenja Chevrona da će mu dobit u četvrtom lanjskom kvartalu biti znatno manja nego u prethodnom tromjesečju. Zbog toga je cijena druge po veličini američke naftne kompanije potonula 2,6 posto, dok je S&P indeks energetskog sektora skliznuo 0,9 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 5.662 boda, a za toliko je skliznuo i pariški CAC, zaronivši na 3.199 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,44 posto, na 6.179 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙