FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Street burzovni indeksi gotovo nepromijenjeni

NEW YORK, 12. siječnja 2012. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči aukcija obveznica Španjolske i Italije, koje bi mogle pokazati u kojem se smjeru kreće europska dužnička kriza.

Dow Jones indeks oslabio je 0,10 posto, na 12.449 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 1.292 boda, a Nasdaq indeks 0,31 posto, na 2.710 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je padom cijena dionica zbog upozorenja agencije Fitch o ozbiljnim posljedicama, pa i mogućem kolapsu eura, ako Europska središnja banka ne poduzme agresivnije mjere u borbi protiv dužničke krize.

Viši dužnosnik Fitcha kazao je za Reuters da bi ECB trebao povećati kupnju obveznica problematičnih zemalja eurozone kako bi podržao Italiju i spriječio kataklizmički raspad eura.

To je izazvalo pad tečaja eura prema dolaru na novu najnižu razinu u 16 mjeseci, što bi prethodnih mjeseci potaknulo oštar pad cijena dionica.

No, posljednjih dana kretanja na američkom tržištu ne ovise toliko o zbivanjima u Europi kao prošle godine. Stoga su se u drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja cijene dionica oporavile od početnog pada.

Ipak, trgovalo se oprezno uoči aukcije obveznica Španjolske koja planira u četvrtak prodati pet milijardi eura dužničkih papira s rokovima dospijeća u 2015. i 2016. godini. Italija će, pak, u petak ponuditi 4,75 milijardi eura obveznica s rokom dospijeća od pet godina.

Ako te aukcije ne privuku dovoljnu potražnju, pa prinosi ponovno porastu, to bi loše utjecalo na raspoloženje ulagača.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 5.670 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 6.152 boda, a pariški CAC 0,19 posto, na 3.204 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙