FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Agencija Fitch ne očekuje sniženje francuskog kreditnog rejtinga u ovoj godini dok bi rejtinzi zemalja uvrštenih na razmatranje, poput Italije i Španjolske, mogli biti sniženi za jednu ili dvije razine, kazao je čelnik Fitcheva odjela za europske zemlje. Fitch je krajem prošle godine uvrstio na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinge Belgije, Španjolske, Slovenije, Italije, Irske i Cipra i očekuje se da će taj postupak biti zaključen do ožujka. Francuska prognoza izmijenjena je u negativnu, što obično znači da bi francuski rejting mogao biti snižen u roku od dvije godine. Sniženje rejtinga u neposrednoj budućnosti ne prijeti ni Austriji koja je kao i Francuska proteklih dana bilježila slabije rezultate na tržištima obveznica od ostalih zemalja s najvišim kreditnim rejtingom, i to zbog izloženosti Mađarskoj. Njemačka i ostale zemlje s najvišim rejtingom i stabilnom prognozom ne trebaju očekivati sniženje rejtinga pod uvjetom da se kriza u eurozoni u većoj mjeri ne pogorša. Ipak, što kriza dulje traje, to je rizik po rejtinge veći, upozorio je Parker.

PARIZ - Francusko gospodarstvo stagniralo je u posljednjem tromjesečju 2011., priopćila je u utorak francuska središnja banka, potvrdivši time ranije procjene u kontekstu zabrinutosti da bi dužnička kriza eurozone mogla izazvati recesiju. U Bank of France ističu da su aktivnosti u četvrtom tromjesečju stagnirale u odnosu na prethodna tri mjeseca, što bi vladi trebalo omogućiti da se približi zacrtanoj stopi rasta za 2011. od 1,5 posto. U trećem tromjesečju francuski bruto domaći proizvod BDP porastao je 0,3 posto, izvijestio je francuski statistički ured INSEE prošloga mjeseca. Na temelju izvedbe u trećem tromjesečju francuski BDP trebao bi u prošloj godini porasti 1,7-posto, procijenili su u INSEE-u. U odvojenom izvješću INSEE je u utorak priopćio da je industrijska proizvodnja u studenom bila za 1,1 posto viša nego u listopadu, uz rast u proizvodnom sektoru za 1,3 posto.

FRANKFURT - Depoziti banaka kod Europske središnje banke (ECB) dosegnuli su novi rekord, ukazujući na nastavljene napetosti u europskom financijskom sustavu unatoč ECB-ovim injekcijama likvidnosti bez presedana, pokazali su podaci. Banke su u ponedjeljak kod ECB-a položile ukupno 481,9 milijardi eura prekonoćnih depozita, čime je premašen rekord od prethodnog dana kada je njihova vrijednost dosegnula 463,6 milijardi eura. Taj trend tumači se kao odraz napetosti na tržištu jer položen novac donosi kamatu od samo 0,25 posto, znatno nižu od one na tržištu međubankovnih pozajmica. Snažno oslanjanje banaka na taj instrument sugerira da banke radije parkiraju novac uz niske kamate pri ECB-u nego da kreditiraju jedna drugu. Ta je pojava ima posebnu važnost u kontekstu činjenice da su banke eurozone prošloga mjeseca od ECB-a posudile gotovo 500 milijardi eura na rok od tri godine, uz iznimno povoljne kamatne stope. Novim programom ECB je želio oživjeti upravo tržište međubankovnih pozajmica. U odvojenom je izvješću ECB je objavio da je u prošlom tjednu više nego udvostručio kupovinu obveznica eurozone.

ZAGREB - Podjela među zastupnicima Europskog parlamenta o prijedlogu Europske komisije o direktivi o energetskoj učinkovitosti odražava podjele među zemljama članicama i to u dijelu oko toga u kolikoj mjeri ciljevi trebaju biti obvezujući, pišu europski mediji. Jedna od posljedica neslaganja desnog i lijevog centra u EP-u je odgoda ključnog glasovanja o direktivi u Odboru za industriju do kraja veljače. Trenutno je cilj o 20 posto poboljšanja energetske učinkovitosti do 2020. dobrovoljan, za razliku od obvezujućih ciljeva iz strategije Europa 2020 vezanih uz smanjenje emisija CO2 i povećanog korištenja obnovljivih izvora energije. Komisijin prijedlog iz lipnja nije uključio obvezujući cilj, ali je preporučio specifične ciljeve na nacionalnoj razini, uz reviziju 2014. kojom bi se mogli uvesti obvezujući ciljevi ako napredak zemalja članica bude nedostatan.

FRANKFURT - Njemački inženjerski div Siemens objavio je u da će teško ostvariti ciljane poslovne rezultate za ovu godinu budući da nestabilnost svjetskog gospodarstva prisiljava njegove klijente na kresanje potrošnje, objavio je njemački internetski portal Wall Street Journal Deutschland. Financijski direktor Siemensa Joe Kaeser kazao je u utorak da će ostvarivanje prognoza zahtijevati puno rada, dodajući da imaju "jako ambiciozne smjernice". "Zasigurno danas nije lakše ostvariti naše ciljeve nego što je bilo kada smo ih objavili. Ojačali su nepovoljni trendovi", dodao je Kaeser. "Kada naši klijenti manje ulažu, dobivamo manje novih narudžbi", pojasnio je u intervjuu, dodajući da očekuje da će takvo stanje negativno utjecati na Siemensove rezultate u prvom i drugom tromjesečju fiskalne godine.

PEKING - Rast kineskog izvoza usporio je u prosincu zbog niže potražnje iz SAD-a i Europe, pokazali su službeni podaci. Izvoz je povećan za 13,4 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 13,8-postotnog rasta u studenom, objavila je carinska uprava. Rast uvoza također je usporio, na 11,8 posto, što je mnogo manje od 22,1 posto koliko je na godišnjoj razini povećan u studenom. Najnoviji podaci mogli bi potaknuti zabrinutost da drugo po veličini svjetsko gospodarstvo posustaje. Kineski zamjenik ministra trgovine Zhong Shan kazao je u ponedjeljak da bi vanjskotrgovinsko okruženje moglo biti mračno u 2012. s obzirom na pad potražnje. Kineski trgovinski višak porastao je u prosincu na 16,5 milijardi dolara, sa 14,5 milijardi u prethodnom mjesecu. U cijeloj 2011. višak se smanjio na 155,1 milijardi dolara, sa 183 milijarde dolara u 2010., kazali su carinski službenici. Time se smanjio treću godinu zaredom.

PEKING - Kineski proizvođač teške mehanizacije platit će 374 milijarde eura za većinski udio u dugom opterećenom talijanskom proizvođaču luksuznih jahti Ferretti Group, objavile su dvije kompanije u utorak. Shandong Heavy Industry Group i njena podružnica grupa Weichai postigle su dogovor s vjerovnicima Ferrettija o kupovini 75-postotnog udjela u talijanskoj tvrtki, kojoj će to omogućiti restrukturiranje dugova, navodi se u priopćenju. U sklopu tog sporazuma Royal Bank of Scotland i Strategic Value Partners također će ući u dioničarsku strukturu talijanskog proizvođača jahti, s udjelima od po 12,5 posto, dodaje se. Predsjednik upravnog odbora talijanske grupe Norberto Ferretti izrazio je zadovoljstvo sporazumom o dokapitalizaciji, koji će talijanskoj kompaniji osigurati 178 milijuna eura ulaganja u dionice i 196 milijuna eura za potrebe financiranja duga. Shandong je proizvođač komercijalnih vozila, građevinskih strojeva i strojeva za industriju a u sljedećih pet godina namjerava razvijati i poslovanje s jahtama, najavili su.

ABU DHABI - Naftovod koji Ujedinjeni Arapski Emirati grade kako bi zaobišli Hormuški tjesnac pustit će se u rad do lipnja, rekao je ministar energetike Mohamed ben Dhaen al-Hamili. Njime će se nafta dopremati u luke u Omanskome zaljevu, na istočnoj obali Emirata, mimoilazeći Hormuški tjesnac čijim je zatvaranjem Iran zaprijetio u slučaju novog embarga na izvoz njegove nafte, povezanog sa spornim iranskim nuklearnim programom. "Naftovod je pred završetkom, bit će operativan za šest mjeseci, u svibnju ili lipnju", rekao je ministar novinarima na konferenciji o nafti u Abu Dhabiju. "Za šest mjeseci, moći ćemo početi s izvozom", dodao je i napomenuo da je kapacitet naftovoda 1,5 milijuna barela na dan, a može dosegnuti i 1,8 milijuna barela. Napetost između Irana i SAD-a dodatno je porasla nakon iranskih vojnih vježbi i iranskoga nezadovoljstva zbog američke vojne nazočnosti u Perzijskome zaljevu. Hormuškim tjesnacem prevozi se 35 posto svjetske sirove nafte. Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je da će SAD "uzvratiti" silom zatvori li Iran taj tjesnac i pritom spomenuo "crvenu crtu" koju Iran ne smije prijeći.

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog napetosti oko iranskog nuklearnog programa, ali je taj rast ipak ograničila nastavljena zabrinutost za stanje u europskom gospodarstvu. Tako je cijena barela na londonskom tržištu porasla 94 centa, na 113,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,70 dolara višoj cijeni od 103,01 dolara. Iran je počeo obogaćivati uran i osudio je na smrt jednog Amerikanca zbog špijunaže, što je razljutilo zapadne zemlje i nagrizlo očekivanja da diplomacija može spriječiti nove sankcije ili rat. "Izgleda da na tržištu pretežu čimbenici koji podupiru rast cijena nafte, unatoč snažnom dolara, slaboj potražnji u eurozoni i blagoj zimi na sjevernoj hemisferi", rekao je Christopher Bellew iz Jefferies Bache. "Unatoč relativno slaboj potražnji cijene nafte još se drže iznad 100 dolara zahvaljujući geopolitičkim napetostima. Trenutno postoji prag ispod kojeg cijene nafte neće ići", rekao je Robertson Natalie iz ANZ-a. Rast naftnih tržišta ograničava gospodarska slabost Europe. Ulagače i dalje zabrinjava budućnost europskog gospodarstva, banaka i prodaje državnih obveznica.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle u utorak, predvođene rudarskim kompanijama koje su ojačale nakon što je proizvođač aluminija Alcoa ohrabrujućim podacima otvorio sezonu poslovnih izvješća u SAD-u. Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 1,11 posto na 5.674 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 1,79 posto na 6.166 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 2,54 posto i iznosio 3.207 bodova. Alcoa je izvijestila o gubitku u prethodnom tromjesečju, ali su njezini prihodi premašili očekivanja. Kompanija je također optimistična u pogledu globalne potražnje za aluminijem, posebice na tržištima zrakoplova i automobila. Tako je europski sektor proizvođača baznih resursa ojačao 2,9 posto, poduprt između ostalog višim cijenama bakra i poboljšanom prognozom potražnje za tim metalom slijedom snažnih podataka o kineskom uvozu. Među dobitnicima izdvajao se i posrnuli bankovni sektor, u plusu 4,1 posto. Talijanska banka UniCredit dobila je na vrijednosti 6,8 posto, oporavivši se od nedavnog pada koji je potaknula njezina najava prodaje prava uz veliki popust. Francuski BNP Paribas ojačao je 5,2 posto a osiguravatelj Axa 5,7 posto.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica blago porasle, no obujam trgovanja bio je mršav jer su ulagači bili oprezni uoči početka sezone objave poslovnih rezultata kompanija i aukcije talijanskih i španjolskih obveznica. Dow Jones indeks ojačao je 0,26 posto, na 12.392 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.280 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 2.676 bodova. Nakon što je godina počela snažnim rastom cijena dionica, posljednjih dana tržište se umirilo jer ulagači oprezno očekuju nove vijesti. U njihovom je fokusu sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja je počela nakon zatvaranja Wall Streeta izvješćem Alcoe. Najveći američki proizvođač aluminija ostvario je u posljednjem lanjskom tromjesečju gubitak od oko 190 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju prethodne godine poslovao s dobiti od 170 milijuna.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu na Wall Streetu i najavama poticanja kreditiranja u Kini, no trguje se oprezno zbog europske dužničke krize. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,8 i 2,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 1,4 posto. Na azijska je tržišta pozitivno utjecao jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, ali i procjena Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, da bi ove godine potražnja za aluminijem mogla osjetno porasti. To je potaknulo rast cijena sirovina, što je pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom sektoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙