FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 27. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

LJUBLJANA - Skupština dioničara Pivovarne Laško koji se moraju odlučiti o tome hoće li svoje dionice Mercatora prodati koncernu Agrokoru ili prihvatiti ponudu Mercatora da kupi dionice te pivovare održat će se krajem siječnja iduće godine, odlučio je u utorak nadzorni odbor slovenske tvrtke iz Laškog, u blizini Celja. "Poduprli smo daljnje korake u aktivnostima prodaje našeg udjela u Mercatoru, o tome će se odlučivati na skupštini dioničara koja će se najvjerojatnije sazvati za 30. siječnja", rekao je nakon sjednice predsjednik nadzornog odbora Vladimir Malenkovič. O prodaji 23,34 posto dionica Mercatora, kojima raspolaže Pivovarna Laško, naime, više ne može odlučivati uprava te pivovare nego dioničari jer su aktivnosti prodaje zaustavljene nakon što je ponudu da kupi Pivovarnu Laško krajem prošlog tjedna dala uprava Mercatora. Dioničari bi, naime, prije toga u roku od mjesec dana morali odlučiti o ponudi Mercatora, koji je objavio namjeru da otkupi sve dionice Pivovarne Laško i njezine dugove.

TEHERAN - Hormuški tjesnac, koji povezuje Perzijski zaljev i Omansko more, kojim prolazi 40 posto svjetske pomorske trgovine naftom bit će zatvoren za prijevoz nafte uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, upozorio je u utorak visoki iranski čelnik, prenosi službena agencija Irna. "Uvedu li se sankcije na izvoz iranske nafte, nijedna kap nafte neće proći kroz Hormuški tjesnac", upozorio je prvi potpredsjednik iranske vlade Mohamed Reza Rahimi. Sjedinjene Države i neke europske zemlje razmišljaju o uvođenju sankcija na izvoz iranske nafte zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

RIM - Talijanska agencija za suzbijanje monopola kaznila je američku informatičku tvrtku Apple zato što nije primjenjivala pravilo o dvogodišnjemu jamstvu na račun prodavača, priopćila je ta agencija. Prodajna mjesta i internetske stranice Applea "nisu odgovarajuće obavijestile potrošače o njihovu pravu na besplatnu dvogodišnju tehničku potporu kako je predviđeno zakonom o potrošačima", priopćila je Agencija za nadzor konkurencije i tržišta. Apple u roku od 90 dana mora promijeniti uvjete prodaje svojeg jamstva pod nazivom "Apple Care Protection Plan" umetanjem informacija o dvogodišnjemu osnovnom, besplatnom jamstvu.

PEKING - Kina će sljedeće godine u tibetanskoj pokrajini Nagqu početi graditi najvišu zračnu luku na svijetu, objavili su u utorak državni mediji, a bit će na stotinu metara većoj nadmorskoj visini od dosadašnjega svjetskog rekordera - zračne luke koja je također na Tibetu. Zračna luka Nagqu bit će na 4436 metara nadmorske visine, što je nešto više od one u gradu Qamdou, na Tibetu, koja je na 4334 metara. Procjenjuje se da će gradnja zračne luke stajati oko 280 milijuna američkih dolara, a trebala bi se otvoriti za tri godine. U Tibetu ima pet zračnih luka od kojih su neke otvorene samo nekoliko mjeseci na godinu zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u utorak su se u mršavoj blagdanskoj trgovini uspjeli održati u manjem plusu crpeći podršku u segmentu maloprodajnih lanaca, no veće dobitke priječili su im gubitnici u talijanskom bankovnom sektoru. Indeks Frankfurtske burze DAX pritom je uvećan za 0,2 posto na 5.891 bodova, a indeks Pariške burze CAC za 0,18 posto, na 3.107 bodova. Londonska burza bila je u utorak zatvorena zbog božićnih blagdana. Najveći dobitnici bili su maloprodajni lanci. Njemački Metro zabilježio je rast cijena dionica od jedan posto, dionice francuskog Carrefoura dobile su na vrijednosti 0,6 posto, a one švicarskih proizvođača satova Richemont i Swatch ojačale su 0,7 posto. Indeks Milanske burze zabilježio je pad za 0,9 posto nakon što su prinosi na talijanske državne obveznice s rokom dospijeća 10 godina ponovno premašili sedam posto. Talijanske banke, koje drže veliki dio talijanskog državnog duga, bile su stoga najveći gubitnici, pri čemu su dionice UniCredita oslabjele za četiri posto, a Intese Sanpaola za 2,3 posto.

LONDON - Euro se u utorak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao iznad najniže razine u 11 mjeseci prema dolaru, no prijete mu daljnje prodaje ako se Italija suoči s većim problemima pri prodaji državnih obveznica na aukcijama u četvrtak. Eurom se danas trgovalo po 1,3075 dolara, što znači da je bio na dnevnoj razini u blagom plusu od 0,1 posto. Američka valuta oslabila je i prema jenu, kliznuvši 0,2 posto na 77,82 jena. Blago je kliznula i prema funti, koja je stajala 1,5647 dolara. Dolar je bio tek neznatno slabiji u odnosu na košaricu valuta, no tečajevi valuta općenito su se malo promijenili u iznimno slaboj trgovini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙