FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan: UN počeo s podjelom hrane nakon sukoba

ŽENEVA, 6. siječnja 2012. (Hina/AFP) - Ujedinjeni narodi su objavili u petak da pokreću "veliku humanitarnu operaciju" u Južnom Sudanu gdje je pred međuetničkim sukobima oko 50.000 ljudi moralo napustiti svoj dom.

"UN počinje žurnu humanitarnu operaciju velikih razmjera", rekla je novinarima glasnogovornica Koordinacijskog ureda za humanitarne poslove UN-a (OCHA) Elisabeth Byrs.

UN-ovi stručnjaci u zadnja 72 sata rade na procjeni potreba na istoku zemlje, u Piboru, Likuangoleu, Bomi i Walgaku. Procjenjuju se i potrebe u Fertaitu i Bilaitu.

"Potrebe su, dakako, goleme", istaknula je Byrs.

"Trenutačno ocjenjujemo da pred sukobima na tom području bježi 50.000 ljudi", kazala je.

Po riječima lokalnog čelnika u Piboru, u međuetničkim sukobima prošlog tjedna ondje je poginulo više od 3.000 ljudi. Taj broj, koji UN nije potvrdio, mogao bi biti jedan od najvećih pokolja u povijesti te mlade države kojoj prijete plemenski sukobi.

Glasnogovornica Svjetskog programa hrane (PAM) Gaelle Sevenier rekla je da je ta organizacija u četvrtak počela dijeliti hranu - jednomjesečne pakete - za 2.000 prognanika u Bomi, među kojima je 90 posto žena.

"PAM je jako zabrinut zbog sve veće nesigurnosti" na tom području, kazala je.

"Jedan naš djelatnik rekao je kako je vidio da neke obitelji jedu travu", rekla je, istaknuvši da Južni Sudan ima veoma plodnu zemlju koje je obrađeno tek 4 posto, uglavnom zbog nesigurnosti.

"Oko 92 milijuna dolara (71 milijun eura) treba odmah prikupiti kako bi se mogla nastaviti raspodjela hrane u prva četiri mjeseca 2012.", istaknula je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙