FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monti upozorio da se ne izazivaju podjele u Europi

RIM/BERLIN, 16. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Talijanski premijer u petak je, upozorivši na "kratkoročnu glad za strogošću" u nekim zemljama, pozvao europske političare da paze da ne izazovu podjele na kontinentu u nastojanjima da suzbiju dužničku krizu.

Talijanski premijer Mario Monti rekao je da bi europski odgovor na dužničku krizu "trebao biti utemeljen na dugoročno održivu pristupu, a ne samo hraniti "kratkotročnu glad za strogošću u nekim zemljama", čime je Monti očito mislio na Njemačku.

"Kako bismo pomogli da se Europa gradi na način koji ujedinjuje, a ne dijeli, ne možemo si dopustiti da nam kriza u eurozoni stvori razdor između krjeposna sjevera i navodno zločesta juga", rekao je Monti na konferenciji u Rimu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pod pritiskom Bundesbanke da prisili prezadužene zemlje eurozone na reforme i da za izlaz iz krize primijene mjere štednje prednjačila je u zauzimanju da se automatski uvedu sankcije za proračunske "grješnike" u eurozoni.

To je izazvalo zabrinutost da bi pretjerano stezanje remena u južnim zemljama moglo njihova gospodarstva dovesti u negativnu spiralu bez izgleda da rastom iziđu iz krize dok bi na uspješnijem sjeveru poticalo kivnost prema jugu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙