FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska inflacija na najnižoj razini u 13 mjeseci

MADRID, 30. prosinca 2011. (Hina/AFP) - Godišnja stopa inflacije u Španjolskoj u prosincu se spustila na najnižu razinu u proteklih 13 mjeseci, što se ponajviše pripisuje padu cijena goriva, pokazali su u petak preliminarni podaci tamošnjeg državnog ureda za statistiku.

Potrošačke cijene porasle su u prosincu za 2,4 posto na godišnjoj razini, u usporedbi s 2,9 posto, koliko su uvećane u studenom, objavio je državni zavod za statistiku u svom izvješću temeljenom na preliminarnim podacima.

To je najniža stopa inflacije od studenog 2010. godine.

U španjolskom statističkom uredu tumače da najnovije brojke "prvenstveno proizlaze iz pada cijena goriva i maziva, te zadržavanja cijena duhana na istoj razini".

Španjolska središnja banka upozorila je dan ranije da je gospodarstvo, pogođeno globalnim financijskim pritiscima i vrlo visokom stopom nezaposlenosti od 21,5 posto, zabilježilo pad u posljednjem tromjesečju 2011. godine.

Osobna potrošnja pokazala je u tom razdoblju "izrazitu slabost", ulaganje u opremu bilo je letargično, potrošnja u graditeljstvu i dalje je u padu, a aktivnosti u vanjskoj trgovini su usporile, objavila je Bank of Spain u najnovijem izvješću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙