FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice poduprle europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 16. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su ojačale u petak u slaboj predblagdanskoj trgovini, predvođene rudarskim kompanijama koje su pratile porast cijena metala, dok su rast kočile nastavljena zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni i suzdržanost uoči američkih podataka o inflaciji.

Indeks Londonske burze FTSE ojačao je 0,5 posto na 5.426 bodova, dok je indeks Frankfurtske burze DAX oslabio 0,1 posto na 5.724 boda. Indeks pariške burze stagnirao je na 2.997 bodova.

Među glavnim su dobitnicima na kraju tjedna bile rudarske kompanije, zahvaljujući rastu cijena metala. Tako su se cijene bakra oporavile, potpomognute znakovima oporavka američkog gospodarstva.

U takvom je okruženju Rio Tinto porastao 2,5 posto, Xstrata 2,5 posto, a Antofagasta 3,5 posto. Kazakhmys je također ojačao temeljem vijesti da je zaključio pregovora o kreditnoj liniji u iznosu 1,5 milijardi dolara.

Bankovni sektor također je ojačao, u prosjeku 0,8 posto, nakon vijesti o napretku razgovora o grčkom dugu. Ulagači su pritom ignorirali odluku agencije Fitch Ratings o sniženju rejtinga Barclaysu, Credit Suisseu, BNP Paribasu, Deutsche Banku, Citigroupu, Bank of America i Goldman Sachsu, navodeći kao razlog "povećane izazove na financijskim tržištima".

"Taj potez je bio očekivan i već je ugrađen u cijene dionica", pojasnio je Markus Huber iz tvrtke ETX Capital.

Tijekom dana pozornost će biti usmjerena na objavu američkih podataka o inflaciji u studenom.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,3 posto na 8.401 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙