FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Promotivno-prodajnoj akciji "Kupujmo hrvatsko" Hrvatske gospodarske komore snažnu su potporu dali i građani i tvrtke koje su sudjelovale u akciji, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HGK na kojoj su predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije. Istraživanje je provedeno u drugoj polovini studenog na uzorku od 1.000 građana starijih od 15 godina. Rezultati pokazuju da je 80 posto ispitanih građana spremno izdvojiti više novaca za hrvatski proizvod jednake kvalitete kao i strani, što je za oko šest postotnih bodova više nego 2010. i za čak 20 postotnih bodova više nego u 2009., što svjedoči o velikoj promjeni u odnosu potrošača prema hrvatskim proizvodima. Većina ispitanika, njih 92 posto, slaže se da je potrebno kupovati hrvatske proizvode kako bi se time pomoglo hrvatskom gospodarstvu, a njih 80 posto bi svojim prijateljima i poznanicima preporučila kupovinu hrvatskih proizvoda. Od ispitanih tvrtki akciju je ocjenom odlično ili vrlo dobro ocijenilo njih 85,5 posto, tri četvrtine ih je odgovorilo da je akcija ostvarila njihova očekivanja, a 98,2 posto bi ponovo sudjelovalo u akciji. Akcija je ove godine održana u 21 gradu, a trajala je od svibnja do kraja rujna i u njoj je sudjelovala 681 tvrtka.

ZAGREB - Radio 101 u stečaju pokušat će još jednom kroz dokapitalizaciju pronaći novog vlasnika, po početnoj cijeni od šest milijuna kuna, a ako i to propadne njegov će većinski vlasnik postati država. Stečajni upravitelj Maroje Stjepović raspisao je natječaj za prikupljanje ponuda za dokapitalizaciju Radija 101, s početnim iznosom od šest milijuna kuna, koji traje do 31. siječnja 2012. godine. Radi se o četvrtom pokušaju dokapitalizacije Stojedinice u proteklih par mjeseci - počelo se s cijenom od 12 milijuna kuna koja je spuštena na 10,8 milijuna kuna, pa na 9,7 milijuna kuna, no na natječaje se nitko nije javio. Ako ni sada ne bude zainteresiranih, koncept spašavanja Radija 101 kroz dokapitalizaciju propada jer se ne isplati spuštati cijenu ispod šest milijuna kuna, rekao je Stjepović Hini. U tom slučaju, najavljuje izradu novog stečajnog plana po kojem bi se potraživanja pretvorila u udjele, što znači da bi većinskim vlasnikom postala država koja je najveći vjerovnik.

ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u listopadu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji za 9,7 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni indeksi koje je objavio Državni zavod za statistiku. Listopad je bio 31. uzastopni mjesec u kojem je fizički obujam građevinskih radova mjeren odrađenim satima radnika na gradilištima pao na godišnjoj razini. Prema desezoniranim indeksima, građevinski radovi u listopadu bili su manji u odnosu na rujan za 2,3 posto.

SPLIT - Ribarska inspekcija ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja danas je na gatu sv. Nikole u Splitu preuzela nov brod "Škamp", vrijedan više od milijun kuna. Taj peti brod u ispekcijskoj floti, dug 8,99, širok 2,99, visok 1,35 metara, težak šest tona, s posadom do osam osoba, izgradila je tvrtka Damor iz Kaštel Sućurca, a novac je osiguran iz državnog proračuna. Takvo nam plovilo najviše odgovara jer možemo nadzirati naše more i lagan je za pristajanje uz manje brodove, kazala je Ivana Miletić, načelnica odjela ribarske inspekcije na moru, u kojoj 11 viših ribarskih inspektora te po jedan ribarski i ovlašteni inspektor nadziru mali, gospodarski, športski i rekreativni ribolov. Ribarska inspekcija je 2009. obavila 4175 nadzora, prošle godine 4514, a u 11 mjeseci ove 3526. Najviše optužnih prijedloga podneseno je prošle godine, 500, a u tri prošle godine podneseno je 113 prekršajnih naloga.

ZAGREB - Farmaceutska kompanija PharmaS plasirala je u BiH prva dva lijeka, a očekuje plasman još nekoliko lijekova slijedeće godine, priopćeno je PharmaS-a. Radi se o generičkim lijekovima za liječenje povišenog krvnog tlaka, prevenciju infarkta i moždanog udara te liječenje reumatoidnog artritisa, koji se već mogu kupiti u ljekarnama u BiH. PharmaS, koji u BiH posluje od početka godine, dosad je registrirao devet lijekova u kardiovaskularnoj, gastroenterološkoj i neuropsihijatrijskoj oblasti, a u prvoj polovici 2012. pojavit će se još nekoliko PharmaS-ovih lijekova na tržištu BiH, kaže se u priopćenju. PharmaS se bavi proizvodnjom generičkih lijekova, a tvrtka je u vlasništvu Luke Rajića, ujedno vlasnika LURA Grupe u okviru koje je PharmaS jedna od članica. Trenutno PharmaS posluje u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, dok se uskoro očekuje izlazak na još nekoliko tržišta u regiji.

ZAGREB - Novi predsjednik Uprave turističke tvrtke Riviere Adria d.d. iz Poreča od 1. siječnja iduće godine bit će Edi Černjul, dosadašnji član Uprave te tvrtke, koji će na toj poziciji zamijeniti Veljka Ostojića zbog njegovog preuzimanja dužnosti ministra turizma, izvijestili su danas iz tvrtke Valamar u sklopu koje posluje Riviera Adria. Černjul je član Uprave Riviera Adrije bio od 1. rujna ove godine kada je i službeno registrirana ta tvrtka nastala spajanjem turističkih tvrtki Riviera Poreč, Rabac i Zlatni otok. Povodom imenovanja na čelo Uprave Riviera Adrije Černjul je kazao da mu je "čast preuzeti kormilo najveće hrvatske turističke tvrtke, koja posjeduje 17 hotela, osam turističkih naselja i sedam kampova u Poreču, Rapcu i Krku, a u sezoni zapošljava 2500 radnika, od kojih je 40 posto stalno zaposlenih".

ZAGREB - Nadzorni odbor Dalekovoda sporazumno je razriješio dvojicu članova uprave - Krešimira Kraljevića i Tomislava Belamarića, a na njihova mjesta neće biti imenovani novi članovi pa će se broj članova uprave smanjiti s pet na tri, izvijestili su iz Dalekovoda. Kako se navodi u priopćenju s jučerašnje sjednice Nadzornog odbora, Kraljević je razriješen zbog odlaska u mirovinu, a Belamarić zbog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme na radnom mjestu savjetnika uprave, obojica s danom 1. siječnja 2012. Na njihova mjesta neće biti imenovani novi članovi, nego će se uprava sastojati od tri člana - Luke Miličića kao predsjednika, Krešimira Anušića kao člana zaduženog za inženjering i izgradnju te Damira Skansija kao člana zaduženog za financije i korporativno upravljanje. Procjena Nadzornog odbora je da će tročlana uprava biti primjerenija u teškim gospodarskim okolnostima, kaže se u priopćenju. Nadzorni odbor je, kako se navodi, razmatrao i prihvatio plan poslovanja u 2012. godini čiju okosnicu čini "značajno povećanje prihoda s temelja ugovorenih radova u inozemstvu i ponešto u zemlji, te daljnja racionalizacija svih troškova kako bi društvo podiglo konkurentnost i stvorilo pretpostavke za pozitivno poslovanje".

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su u blagom plusu, a nešto više trguje se tek dionicom Ine. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,4 posto, na 1.742 boda, a Crobex10 0,11 posto, na 973 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 4,3 milijuna, što je otprilike dva milijuna manje nego jučer u ovo doba. U mirnome trgovanju dosad je jedino dionicom Ine ostvaren promet iznad milijun kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,66 posto, na 3.852 kune. No, zasebno je, u blok transakciji, protrgovano dionicama Ine u vrijednosti 4,34 milijuna kuna, i to po cijeni od 3.900 kuna po dionici. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, sa svega 515.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,29 posto, na 240,2 kune. Među likvidnijim izdanjima, po dobitcima se ističu dionice Validusa, koje su ojačale 6,8 posto, potom Petrokemije 2,4 posto, te Zagrebačke banke 1,9 posto. Po gubitcima, pak, izdvajaju se dionice Jadroplova kojima je cijena potonula 5,86 posto, te Luke Rijeka 3,92 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,05 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,513921 kunu. Kuna je ojačala i prema švicarskom franku i to za 0,25 posto, a oslabila prema američkom dolaru za 0,32 posto te prema britanskoj funti za 0,09 posto. Srednji tečaj franka na tečajnici HNB-a iznosi 6,146859 kuna, a dolara 5,755589 kuna. Funta se zadržala iznad granice od devet kuna, srednji joj je tečaj na danas utvrđenoj tečajnici 9,026815 kuna. Srednji tečaj funte jučer je prešao devet kuna, a zadnji je put iznad te razine bio još početkom studenog 2008. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙