FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB

Izborom novoga predsjednika konstituirat će se danas sedmi saziv Hrvatskog sabora u kojemu će sjediti 151 zastupnik i u kojemu većinu imaju stranke Kukuriku koalicije. Prema rezultatima izbora, vladajuću većinu (SDP, HNS, IDS i HSU) činit će 80 zastupnika, a potporu će joj davati i osam zastupnika nacionalnih manjina. Oporbu će u sedmom sazivu Sabora činiti 47 zastupnika iz HDZ-a zajedno s partnerima iz HGS-a i DC-a, po šest iz Hrvatskih laburista i HDSSB-a, dva zastupnika s nezavisne liste Ivana Grubišića te po jedan iz HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević. Dužnost predsjednika Sabora preuzet će SDP-ovac Boris Šprem od dosadašnjeg predsjednika Luke Bebića koji će konstituirajućom sjednicom predsjedavati do izbora nasljednika. Konstituirajućoj, svečanoj sjednici Sabora, nazočit će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, najviši predstavnici državnih vlasti, predstavnici HAZU-a, predstavnici vjerskih zajednica, sindikata i udruga, te dosadašnji predsjednici Hrvatskoga sabora. Na konstituirajućoj sjednici bira se Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje novom sazivu Sabora podnosi izvješće o provedenim parlamentarnim izborima i imenima izabranih zastupnika. MIP zastupnike obavještava i o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, zastupnicima kojima mandat miruje te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost. Nakon toga zastupnici polažu prisegu. Osim predsjednika, na konstituirajućoj sjednici zastupnici mogu birati i potpredsjednike Sabora.

ZAGREB

Predstavnici HDZ-a, Hrvatskih laburista i HDSSB-a potpisali su jučer sporazum o utvrđivanju kvota i raspodjeli dužnosti koje pripadaju oporbenim strankama u sedmom sazivu Hrvatskog sabora, a na potpisivanje sporazuma pozvali su i ostale oporbene stranke. Po tom sporazumu, HDZ-u pripadaju dva potpredsjednika Sabora, oba iz oporbene kvote, te čelna mjesta u osam saborskih odbora i većini parlamentarnih izaslanstava, dok će Laburisti i HDSSB imati po dva predsjednika i potpredsjednika odbora i vodit će po jedno izaslanstvo. Tri najjače oporbene stranke dogovorile su se i o oko raspodjele pet od ukupno dvanaest mjesta promatrača, odnosno privremenih zastupnika koji će zastupati Hrvatsku u Europskom parlametu. Po sporazumu, tri zastupnika imat će HDZ, a po jedan Laburisti i HDSSB. HDZ će predsjedavati i Nacionalnim vijećem za suzbijanje korupcije. Vladajući su se dogovorili da će dva potpredsjednika Sabora biti iz SDP-a, vjerojatno Josip Leko i Nenad Stazić, a jedan iz HNS-a, i to, kako se nagađa, Milorad Batinić. Oporba je, pak, postigla dogovor da oba oporbena potpredsjednika pripadnu HDZ-u i to će biti Jadranka Kosor i Vladimir Šeks.

ZAGREB

Nakon što se prijepodne konstituira, Sabor bi, kako se očekuje, popodne odmah trebao krenuti s radom na izvanrednoj sjednici na kojoj bi zastupnici trebali raspraviti i izglasati izmjene Zakona o Vladi, odnosno Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, kojima će Kukuriku koalicija, kako je najavljivala, povećati broj ministarstava te ukinuti funkcije državnih tajnika, a vratiti zamjenike ministara. Izvanredna sjednica nastavit će se i u petak, kada će mandatar Zoran Milanović predstaviti Saboru članove svoje vlade i njezin program te zatražiti glasovanje u povjerenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙