FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi porasli nakon dva dana pada

ZAGREB, 21. prosinca 2011. (Hina) - Nakon dva dana gubitaka, indeksi Zagrebačke burze danas su u pozitivnom području, ponajviše zahvaljujući dobrom raspoloženju na europskim burzama, dok investitori prate najnovija zbivanja s Inom, čijom se dionicom od 12,15 ponovno trguje, te osluškuju vijesti o potencijalnoj Agrokorovoj kupnju Mercatora.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,78 posto, na 1.745 bodova, a Crobex10 0,96 posto, na 978 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,4 milijuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

„Indeksi su danas u pozitivnom području, nakon dva dana gubitaka. Nadamo se da će do kraja godine Crobex ipak uspjeti ponešto ublažiti gubitke od početka godine“, ističe Stipe Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Od početka godine Crobex je u minusu 17,3 poto, a Crobex10 15,3 posto.

Milijunski promet zasad je ostvaren tek povlaštenom dionicom Adrisa, u visini od 4,4 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena blago ojačala, za 0,02 posto, na 215 kuna.

Laća dodaje da investitori prate najnovija zbivanja u vezi s Inom i Agrokorovim potencijalnim preuzimanjem Mercatora.

Trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi privremeno je bilo obustavljeno do podneva i to na zahtjev same Ine a zbog utjecaja koje bi na njezino poslovanje i profitabilnost mogla imati rastuća politička nestabilnost u Siriji i proširenje opsega sankcija od strane Vijeća EU-a.

"Proširenje opsega sankcija EU od strane Vijeća Europske unije usvajanjem odluke 1. prosinca 2011. godine i rastuća politička nestabilnost u Siriji, utječu na Inino poslovanje u Siriji. Nastavno na navedeno, INA d.d. je 21. prosinca 2011. zatražila od Zagrebačke burze i Londonske burze privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine/Globalnim potvrdama o deponiranim dionicama Ine d.d. do 9. siječnja 2012. godine“, navodi se u današnjem priopćenju Ine objavljenom putem Zagrebačke burze.

Cijena dionice Ine prije blokade oslabila je 0,25 posto, na 3.870 kuna, a promet njome dosegnuo je svega 58.000 kuna.

Zagrebačka burza odobrila je nastavak trgovanja dionicom Ine od 12,00 do 12,15 sati po modalitetu predotvaranja, a nakon toga se nastavlja kontinuirano trgovanje, pri čemu se primjenjuju limiti promjene cijene od 25 posto.

U trgovanju nakon 12,15 sati cijena dionice Ine potonula je na 3.800 kuna, što je 2 posto manje nego jučer.

„Vidjet ćemo kako će se ta priča sa Inom dalje razvijati. Investitori osluškuju i vijesti iz Slovenije, vezano uz prodaju većinskog udjela Mercatora Agrokoru. Tek u petak će biti poznata konačna odluka vlasnika Mercatora, no investitorima je najnoviji razvoj događaja izazvao zrnce sumnje“, navodi Laća.

Član uprave koncerna Agrokor Ivan Crnjac u utorak je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da Agrokor stoji iza ponude koju je dao za otkup 52 posto dionica Mercatora, a nije želio komentirati procjene da bi potpisivanje ugovora s vlasnicima moglo biti odgođeno.

Nadzorni odbor Nove kreditne banke Maribor (NKBM) kao suvlasnice Mercatora u utorak je odobrio potpisivanje ugovora s Agrokorom, dok je nadzorni odbor Nove Ljubljanske banke (NLB), najveće banke u većinskom vlasništvu države, odgodio donošenje odluke, a direktor NLB-a Božo Jašovič dao je u utorak navečer neopozivu ostavku na svoj položaj.

Među dionicama kompanija iz sastava Agrokora, danas se nešto više trguje tek dionicom Belja, čija je cijena potonula 4,25 posto, te dionicom Konzuma, koja je poskupjela oko 1 posto.

Laća ističe i da je preokret u poslovanju Petrokemije nakon dvije godine gubitaka, te izgledna dobit te kompanije u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju izmamila danas pozitivnu reakciju investitora.

Kutinska Petrokemija jučer je, pak, objavila da će u ovoj godini ostvariti dobit od 129 milijuna kuna, nakon dvije godine gubitaka. Cijena te dionice danas je skočila 4,29 posto, na 192 kune.

Pozitivan poticaj domaćem tržištu pristiže s europskih burzi. Trenutno su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu između 0,6 i 1,1 posto.

„Europska središnja banka (ECB) omogućila je 3-godišnje pozajmice europskim bankama po 1 posto kamate, odobrivši ukupno 489 milijardi eura pozajmica. Procjenjuje se da će dio tog novca sliti na tržišta dionica, a doprinijet će i ublažavanju dužničke krize u eurozoni, pa stoga europske burze pozitivno reagiraju. Moguće je da će to ipak rezultirati uobičajenim rastom cijena dionica uoči kraja godine“, ocjenjuje Laća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙