FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u plusu za više od jedan posto

ZAGREB, 1. prosinca 2011. (Hina) - Dok se svjetske burze danas stabiliziraju nakon snažnog skoka dan ranije, na Zagrebačkoj burzi nastavljen je porast Crobexa, iako uz i nadalje slabu likvidnost.

Nakon jučerašnjeg skoka za 1 posto, Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 1,06 posto, na 1.757 bodova. Crobex10 ojačao je 1,12 posto, na 973 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, otprilike isto kao i jučer u ovo doba.

„Pomalo neočekivano, na domaćem tržištu danas je dobra situacija s obzirom da su se svjetske burze stabilizirale nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Uz uobičajenu razinu likvidnosti, Crobexi su ponovno snažno porasli“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći promet ostvaren je dionicom Atlantic grupe, u visini od 1,19 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,03 posto, na 496 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom nadomak milijun kuna i skokom cijene za 1,43 posto, na 239 kuna.

Većina cijena dionica je na dobitku. Među najlikvidnijim izdanjima po rastu cijene izdvaja se dionica Atlantske plovidbe, sa skokom od 4,36 posto, te dionica Zagrebačke banke, 4,06 posto.

A nakon snažnog jučerašnjeg uzleta uslijed zajedničke akcije vodećih svjetskih središnjih banaka, europske burze danas se stabiliziraju, pri čemu je većina najvažnijih indeksa u blagom minusu. Tako je frankfurtski DAX trenutno u minusu 0,3 posto, a pariški CAC 0,78 posto, dok je londonski Ftse indeks na dobitku je 0,5 posto.

Središnje banke eurozone, SAD-a, Britanije, Kanade, Japana i Švicarske od ponedjeljka će za pola postotnog boda sniziti cijenu dolarskih kredita bankama.

„Ovim potezom središnje banke ponovno će 'upumpati' na tržište jeftin novac. Nakon jučerašnje euforije, investitori su stoga na oprezu, jer nije problem u količini novca na tržištu i njegovoj cijeni. Stvar je u nepovjerenju investitora u fiskalnu disciplinu članica eurozone i u neizvjesnosti oko zbivanja u svjetskom gospodarstvu u idućoj godini. S ovakvim upumpavanjem novca u tržište, ponajprije će uslijediti uzlet cijena sirovina i plemenitih kovina, prvenstveno zlata“, napominje Rinkovec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙