FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex klizi osmi dan zaredom

ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Crobex indeks Zagrebačke burze dotaknuo je danas novu najnižu razinu u zadnjih više od dvije godine, nastavivši nizati gubitke osmi dan zaredom unatoč pozitivnim signalima s europskih tržišta.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,48 posto, na 1.756 bodova. Na najnižoj je razini od 8. srpnja 2009. godine, kada je iznosio 1.736 bodova.

Crobex10 bio je oko podneva na gubitku 0,43 posto, na 974 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Nažalost, domaće tržište i dalje je u negativnom trendu unatoč pozitivnim signalima s europskih burzi. Trenutno svega sedam dionica bilježi rast cijene, sve ostale su na gubitku“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Nakon višednevnih oštrih gubitaka, danas su na europskim burzama cijene dionica korigirane naviše, ponajviše zahvaljujući tehničkoj korekciji. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u plusu između 0,3 i 1,43 posto.

Rinkovec napominje da domaća burza nema snage pratiti pozitivna kretanja izvana jer u cijeloj zemlji vlada loša atmosfera, a i gospodarske procjene nisu ohrabrujuće.

„Bojim se da ni institucionalni investitori više nemaju povjerenja u domaće tržište, pa svoja ulaganja usmjeravaju na svjetska financijska tržišta“, navodi Rinkovec.

Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Končar Elektroindustrije, u visini od 1,03 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,85 posto, na 504 kuna.

Slijedi dionica HT-a, sa 827.000 kuna prometa, i padom cijene za 0,46 posto, na 241 kunu.

Među likvidnijim izdanjima najveći pad cijene bilježi dionica Leda, za 7,27 posto. Znatnije gubitke bilježe i dionice Atlantske plovidbe, za 4,86 posto te Dalekovoda, za 3,16 posto.

Među rijetkim dobitnicama, pak, izdvaja se dionica Petrokemije, s rastom cijene za 2,73 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙