FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

EVIAN - Tona čokolade, 10.000 jaja, 1000 litara mlijeka i vrhnja, 400 kg crvenog voća i 250 kg šećera bili su potrebni za izradu divovskoga francuskog tradicionalnog božićnog kolača Buche do Noel, sličnog Božićnoj grani, koji je od nedjelje izložen u Evianu na prodaju, a prihod je namijenjen udruzi "Svakomu njegov Everest", koja se skrbi za djecu oboljelu od raka. Kolač dug gotovo 540 metara osmislili su učenici hotelijerske škole "Savoie-Leman" uz pomoć mjesnih slastičara, a izložen je u negdašnjim toplicama u Evianu. Razrada recepta za tako golem kolač trajala je gotovo osam mjeseci, a nakon nekoliko tjedana pripreme slastica je zamrznuta i razrezana na tisuću manjih kolača namijenjenih prodaji. Organizatori projekta jako su zadovoljni jer je cijeli kolač rasprodan i prije nego je izložen, pa će prikupljena svota daleko nadmašiti planiranih 15 tisuća eura.

MIAMI - Anonimni donator ubacio je prsten s dijamantnom i safirom vrijedan 2.000 dolara u donatorski sandučić Vojske spasa u predgrađu Miamija, objavila je ta humanitarna udruga. Prsten, uglavljen u novčanici od 50 dolara, bio je omotan porukom u kojoj piše: "Njima je potrebno više nego meni. Činite dobro! Prijatelj". Ovog je mjeseca netko u sandučić kod trgovine u Kansas Cityju već ubacio prsten s dijamantom od 3/4 karata, također vrijedan 2.000 dolara. Zlatne poluge, zlatnici i smotuljci gotovine također su se mogli pronaći u sandučićima proteklih godina, kažu u Vojsci spasa.

LOS ANGELES - Sherlock Holmes i njegov vjerni pratitelj doktor Watson osvojili su publiku u drugom dijelu avantura o slavnom detektivu "Sherlock Holmes 2: Igra sjena", zaradivši 40 milijuna dolara na američkim i kanadskim kinoblagajnama proteklog vikenda, prema podacima specijalizirane tvrtke Exhibitor Relations od ponedjeljka. Sherlocka, u kojem naslovnu ulogu tumači Robert Downey Jr., po gledanosti slijede "Alvin i vjeverice 3" te "Nemoguća misija 4: Protokol duh" sa zaradom od 23,5 milijuna i 13 milijuna dolara. Na četvrtom je mjestu "Sretna Nova godina!" s Robertom de Nirom i Ashtonom Kutcherom u glavnim ulogama. U hrvatskim kinima već igraju "Nemoguća misija" i "Sretna Nova godina!", dok se ostala dva filma počinju prikazivati 22. prosinca.

ZAGREB - Znanstvenici su sve više zabrinuti zbog topljenja permafrosta, sloja trajno smrznutog tla na kojem leži četvrtina sjeverne polutke, jer sadrži dvostruko više ugljika nego cijela atmosfera, piše The New York Times. Znanstvenici već duže vrijeme znaju da su sjeverna područja skladište smrznutog ugljika u obliku lišća, korijena i drugih organskih tvari zarobljenih u zaleđenom tlu - mješavina, koja kada se otopi, može obilato proizvoditi metan i ugljični dioksid, plinove odgovorne za "krađu" topline i zagrijavanje planeta. Zapanjeni su, međutim, količinom organskih otpadaka. Katey Anthony, znanstvenica koja proučava metan, ističe da ispod jezera na Aljaski, primjerice, leži debeli sloj raspadnutog lišća, biljaka koje su svjetlo dana ugledale prije 30.000 godina. Glavna briga znanstvenika nije da će se permafrost brzo otopiti, jer za to će, kako procjenjuju, trebati više od stoljeća a možda i nekoliko stotina godina, ali kada krene, bit će to nemoguće zaustaviti. "Čak i ako to bude 5 do 10 posto današnje emisije plinova, biti će to jako zabrinjavajuće, a 30 posto je zastrašujuće", kazao je australski znanstvenik Josep Canadell. Preliminarne kompjutorske analize pokazuju da bi Arktik i subarktički predjeli mogli postali godišnji izvor ugljika jednak količini od 15 posto današnje godišnje emisije tog plina proizvedenog uslijed ljudske aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙