FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 11. prosinca 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ZAGREB

Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Chicagu pokazalo je da štakori, unatoč tomu što ih prati glas "sebičnih" glodavaca, ne ponašaju uvijek na taj način te iskazuju suosjećanje, razumijevanje i empatiju za svoju prijatelje štakore, prenosi stručni časopis Science. U provedenom eksperimentu je 23 od 30 štakora pokušalo otvoriti kavez, nastojeći osloboditi ostale štakore. Prije toga im je ponuđena mogućnost konzumiranja čokolade, no oni su često prvo pomogli drugome štakoru, a tek potom podijelili nagradu s oslobođenim "prijateljem". Studija je pokazala i da ženke štakora pokazuju više suosjećanja od mužjaka. Sve ženke, uključene u istraživanje (njih šest) oslobodile su svoje partnere iz kaveza, a kod muških štakora to je učinilo njih 17 od 24.

BERLIN

Zbog misterioznog trovača koji posjetitelje berlinskih božićnih sajmova nudi rakijom, koja potom kod njih izaziva povraćanje, konvulzije i gubitak svijesti, u bolnici je završilo sedam osoba, izvijestila je u subotu policija. Dvije zadnje žrtve trovanja, 24-godišnja djevojka i 26-godišnji mladić javili su se u subotu policiji nakon što su u medijima čuli za pet sličnih slučajeva trovanja koji su se dogodili prethodnoga dana. Policija još uvijek nije ušla u trag "berlinskom trovaču" koji je dosad "djelovao" na trima berlinskim sajmovima. Organizatori božićnih sajmova preko medija su pozvali sve građane Berlina na oprez te ih upozorili da ne konzumiraju pića koja se prodaju na štandovima.

WASHINGTON

Osuđenik na smrt u američkoj saveznoj državi Arkansas u četvrtak je dobio pravo na ponovni sudski proces, jer je, tijekom prvoga saslušanja, jedan porotnik drijemao, a drugi tvitao. Vrhovni sud u Arkansasu poništio je smrtnu presudu dosuđenu Ericksonu Dimasu-Martinesu i odredio održavanje novoga sudskog procesa. "Činjenica da je jedan porotnik spavao, a drugi tvitao za vrijeme održavanja ročišta, pogreška je suca", stoji u objašnjenju suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙