FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WASHINGTON

Američki arheolog William Kelso tvrdi da je otkrio najstariju protestantsku crkvu u Sjedinjenim Državama, mjesto na kojem se udala slavna Pocahontas. "Jamčim vam da se Pocahontas ovdje udala u travnju 1614. godine", rekao je Kelso za AFP u Jamestownu, u Virginiji. To je prva među više desetaka tisuća protestantskih crkava koliko ih danas ima u SAD-u, a koristila se između 1608. i 1616., objašnjava šef arheologa na tom nalazištu u blizini rijeke James, mjestu prvog iskrcavanja engleskih kolonizatora 14. svibnja 1607. godine. "Znamo da su četiri važne osobe umrle u to doba - jedan engleski plemić, dva kapetana i pastor Robert Hunt, prvi svećenik koji je ondje došao i umro 1608.", dodaje Kelso. Ondje se u travnju 1614. udala i Indijanka Pocahontas, omiljena kći Powhatana, poglavice indijanskog plemena iz Virginije, koje je prvo došlo u kontakt s engleskim kolonizatorima.

CLEVELAND

Osmogodišnji dječak težak 90 kilograma oduzet je roditeljima i odveden je kod udomitelja jer su socijalni radnici ocijenili da njegova majka nije radila dovoljno kako bi držala pod kontrolom njegovu težinu, javljaju američki mediji. Lokalne novine su objavile u ponedjeljak da je osmogodišnjak iz Clevelanda bolesno debeo te da bi mogao oboljeti od dijabetesa i visokog krvnog tlaka ukoliko se njegova težina ne regulira. Ovo je prvi slučaj u SAD-u da je socijalna služba oduzela dijete roditeljima zbog prekomjerne težine. Odvjetnici majke tvrde da su lokalni dužnosnici prekoračili svoje ovlasti kada su oduzeli dijete budući da je on još uvijek zdrav. Glasnogovornica lokalnih vlasti je izjavila da je dijete oduzeto jer su socijalni radnici procijenili da majka nije u stanju kontrolirati njegovu težinu te da se to smatra medicinskim nemarom.

MOSKVA

Gotovo tri milijuna ruskih hodočasnika u proteklih se mjesec dana, unatoč hladnoći i nepreglednim redovima čekanja, došlo pokloniti "Pojasu Djevice Marije", pravoslavnoj relikviji donesenoj s Atosa u Grčkoj, objavio je u ponedjeljak ured ruskog patrijarha. "Više od mjesec dana naš narod imao je priliku pokloniti se pred tom svetom relikvijom. Približno tri milijuna osoba došlo ju je vidjeti", izjavio je ruski patrijarh Kiril. Pojas iz samostana na planini Atos koji je prema predaji nosila Djevica Marija, posjeduje moć izliječenja teških bolesti, a može i potaknuti plodnost, tvrdi ruski patrijarhat. Nakon posudbe Rusiji, pojas je u ponedjeljak vraćen na planinu Atos, područje na kojem je ženama zabranjen pristup. Pojas je bio izložen u 14 gradova.

DAKAR

Svjetska glazbena zvijezda iz Senegala, Youssou N'dour, odgodio je najavljene koncerte jer u siječnju sljedeće godine ulazi u politiku, mjesec dana prije održavanja predsjedničkih izbora u toj zapadnoafričkoj zemlji. Pjevač nije kazao da li će se kandidirati za predsjednika, iako njegovi pristaše to traže, a također nije pojasnio da li tek privremeno obustavlja svoju glazbenu karijeru ili zauvijek. "Od 2. siječnja nadalje nemam više nikakvih umjetničkih angažmana jer ulazim u političku arenu", kazao je 52-godišnji N'dour koji je oštro kritizirao sadašnjeg predsjednika, 85-godišnjeg Abdoulaye Wadea zbog rastrošnosti. Prosječni dnevni dohodak u Senegalu iznosi jedva tri dolara. Wade se namjerava ponovo, po treći put, kandididati za predsjednika, iako je upitno da li na to ima pravo.

LOS ANGELES

Američki glumac Christian Bale odigrao je svoju treću i posljednju ulogu u filmskom serijalu o Batmanu, kako je sam objavio u razgovoru za jedan filipinski list. U filmu "The Dark Knight Rises", koji će se u kinima pojaviti u srpnju, Bale je treći put portetirao superheroja iz Gothama u njegovoj borbi protiv kriminala, nakon "Batmana: Početak" iz 2005. i "Viteza tame" iz 2008. godine. "Snimanje je završilo prije par dana. I to je bio zadnji put da sam obukao Batmanov plašt", rekao je Bale u razgovoru za list Philippine Daily Inquirer. "Gotovo je. Za mene i Chrisa to je kraj Batmanove ere", dodao je. Sva tri filma u kojem je Bale glumio Batmana režirao je Christopher Nolan. Prije Balea, Batmana su na filmskom platnu glumili Michael Keaton, Val Kilmer i George Clooney.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙