FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Martina Vrbanić u Galeriji "Kristofora Stankovića"

ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Samostalna izložba slika mlade hrvatske umjetnice Martine Vrbanić, koja tematizira predmete iz slikaričine osobne i obiteljske povijesti postavljene nasuprot dekorativne pozadine, otvorena je večeras u galeriji "Kristofor Stanković" na zagrebačkome Gornjem gradu.

Riječ je o sedam ulja na platnu većih formata nastalih 2011. koji prikazuju antikvitete, nekadašnje uporabne predmete koje sakuplja slikaričin djed. "To su predmeti koje je djed skupljao kao antikvitete, kojima sam okružena čitav život i koji za mene imaju i osobnu i obiteljsku vrijednost", kazala je Vrbanić o izložbi.

"Slike su nastale spontano, intuitivno. Predmete sam položila u neku vrstu retro prostora, postavljajući ih kao da lebde, tako da izgledaju kao da levitiraju", kazala je. "Dosad su mi slike bile više apstraktno-ekspresivne, zanimalo me istraživanje ljudske figure u prostoru. S ovom izložbom odlučila sam se pozabaviti odnosom neživih, statičnih predmeta s prostorom. Sada me zanima analiza samog prostora, prelazak s plošnog u trodimenzionalni prostor", kazala je Vrbanić.

Izložbu je u ime Gradske skupštine otvorila njezina potpredsjednica Tatjana Holjevac, koja je napomenula da je ovo 47. po redu izložba u ciklusu "Mladi umjetnici u Galeriji Kristofor Stanković" koji Gradska skupština organizira u toj galeriji u suradnji s HDLU-om.

Napomenuvši da se Gradska skupština Grada Zagreba za pokroviteljstvo nad ciklusom ovih izložbi odlučila upravo zbog visoke razine umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika koji žive i stvaraju u Zagrebu, Holjevac je istaknula da je galerija zahvaljujući njima i njihovim djelima dosad doživjela brojne preobrazbe, što svojim slikarskim umijećem opravdava i Vrbanić.

U ime HDLU-a okupljenima se obratio njegov predsjednik Josip Zanki koji je napomenuo da kombinacija geometrijske apstrakcije pozadine i konceptualne dimenzije samog predmeta predstavlja sasvim novi pristup u opusu te umjetnice. Izložba je otvorena do 23. prosinca.

Martina Vrbanić (1979.) diplomirala je 2008. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Đure Sedera. Dosad je sudjelovala u 14 skupnih i tri samostalne izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙