FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Izazov kravate" prvi put u Latinskoj Americi

ZAGREB, 15. prosinca 2011. (Hina) - Izložba "Izazov kravate" koja tematizira likovna djela na temu kravate kao dijela hrvatske i svjetske kulturne baštine, otvorena sinoć u glavnom gradu Čilea Santiagu, predstavila je radove 51 autora iz Hrvatske, Nizozemske, Poljske, Njemačke, SAD-a, Japana, Zimbabwea i drugih koji tematiziraju taj dekorativni odjevni predmet smatran izvornim hrvatskim proizvodom.

Izložene slike, skulpture, instalacije i video uradci dio su zbirke neprofitne organizacije Academie Cravatice, utemeljene 1997. u Zagrebu, koja broji 150 skulptura, instalacija, video zapisa i filmova vezanih uz temu kravate.

Izložba, kojom se simbolički najavljuje obilježavanje dvadesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Čilea, ostvarena je u suradnji čileanskog kulturnog instituta Instituto Cultural de Providencia, Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske (Samostalna služba za Hrvate u inozemstvu i kulturu), te Veleposlanstva RH u tome gradu i idejnog pokretača izložbe, Academije Cravatice.

Ujedno je to i prvo gostovanje te izložbe u Latinskoj Americi, a predstavljeni su autori iz devet zemalja u kojima je izložba do sada gostovala.

Ta jedinstvena izložba predstavlja kravatu smještenu u umjetnički i povijesni kontekst koji potvrđuje njezino hrvatsko podrijetlo, prikazujući je kao jedan od simbola hrvatskog nacionalnog identiteta i važan doprinos te zemlje svjetskoj kulturi, ističe se u najavi izložbe na internet stranici njezina domaćina Instituto Cultural de Providencia.

Uz taj postav, predstavljeni su i kravatom nadahnuti radovi sedmero čileanskih umjetnika i jedne argentinske umjetnice. Enrique Campuzano, Eduardo Castillo, Lisi Fox, Livia Keller, Joaquin Mirauda i fotografkinje Daniella Miller i Pia Cosmelli iz Čilea, te argeninska kiparica Maria del Carmen Carbi, svoje su slike, skulpture i fotografije donirali umjetničkoj zbirci Academije Cravatice.

Izložbu su otvorili gradonačelnik općine Providencia Cristian Labbe, direktor Kulturnog instituta Providencia Osvaldo Rivera, hrvatska veleposlanica u Santiagu Vesna Terzić i kustos izložbe i voditelj "Muzeja Kravate u osnivanju" Nikola Albaneže. Na svečanom otvorenju sudjelovali su i brojni predstavnici čileanskih državnih institucija na čelu sa čileanskim senatarom hrvatskog podrijetla Baldom Prokuricom.

Izložba je otvorena do 30. siječnja 2012.

Neprofitna udruga Academia Cravatica osnovana je 1997. s ciljem proučavanja, čuvanja i unapređivanja kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine, polazeći od toga da je kravata izvorni hrvatski proizvod. Izložba "Izazov kravate - kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi" pokrenuta je 2004., a prvi je puta organizirana u Puli, izvedbom instalacije "Kravata oko Arene". Od tada je osim u Hrvatskoj, gostovala u još devet zemalja, posjetivši ukupno 16 gradova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙