FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle više od jedan posto

LONDON, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, jer se ulagači nadaju dobrim podacima o zaposlenosti u SAD-u i odlučnim mjerama za suzbijanje dužničke krize na summitu Europske unije idućega tjedna.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 1,2 posto, na 988 bodova, pa bi u cijelom ovom tjednu mogao zabilježiti rast veći od 9 posto.

Pariški CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 1,4 i 1,6 posto.

U fokusu ulagača bit će danas izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno poslijepodne. U anketi Reutersa procjenjuje se da je u studenome broj zaposlenih porastao za 122.000.

Ulagači se nadaju i odlučnom odgovoru europskih lidera na dužničku krizu. Sinoć je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao na novi ugovor u eurozoni koji bi uveo čvršću proračunsku disciplinu i formiranje Europskog monetarnog fonda za pomoć članicama u problemima, a predlaže i da se odluke, umjesto jednoglasno, ubuduće donose većinom glasova.

Danas će, pak, u njemačkom parlamentu o dužničkoj krizi govoriti kancelarka Angela Merkel, pa se ulagači nadaju približavanju stajališta o ključnim pitanjima između Njemačke i Francuske uoči summita EU-a 9. prosinca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,5 posto, na 8.643 boda. Ovoga je tjedna taj indeks skočio 5,9 posto, što je njegov najveći tjedni rast u dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙