FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljene nominacije za nagrade UHA

ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) objavilo je danas nominacije za nagrade koje to udruženje dodjeljuje radi poticanja stvaralaštva s područja arhitekture, urbanizma i dizajna a u cilju promicanja društvene uloge arhitektonskog stvaralaštva i vrednovanja arhitektonskih dostignuća ostvarenih u protekloj godini.

Od ukupno prijavljenih 85 autorskih ostvarenja za nagrade je nominirano 14 arhitekata/projektnih timova u četiri kategorije.

Ostvarenja su razvrstana u nekoliko tipologija: obiteljske kuće, višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne i javne zgrade, rekonstrukcije i dogradnje, intervencije u javnom prostoru i urbanizam, te interijeri i arhitektonska publicistika.

Godišnja nagrada "Viktor Kovačić" za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u tekućoj godini i za životno djelo postoji od 1959. Za 2011. su godinu nominirani arhitektonski biro 3LHD za rješenje "Hotel Lone, Rovinj", Hildegard Auf Franić, Tin Sven Franić i Vanja Rister za rješenje "Filozofski fakultet i učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci", Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann i Ivan Galić za "Objekt studentske prehrane, Rijeka", te Nenad Fabijanić za rad "Upravna zgrada Hrvatske biskupske konferencije, Zagreb".

Za nagradu "Drago Galić" ustanovljenu 1983., koja se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2011. godini natječu se Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić s projektom "Obiteljsko imanje, Bijača, BiH", Jakša Kalajžić s rješenjem "Obiteljska kuća za odmor, Žeževica" te Iva Letilović i Igor Pedišić s projektom "5 kućica, Silba".

U kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini za nagradu "Bernardo Bernardi", koja se dodjeljuje od 1989., nominirani su Alenka Gačić Pojatina, Branka Petković i Ana Krstulović (rekonstrukcija zgrade konjušnice u izložbeni prostor) te Morana Vlahović (interijer, sustav panela za postav izložbi i likovna obrada pročelja) za projekt "Kuća za ljude i umjetnost - Lauba"; Iva Letilović i Igor Pedišić za projekt "Privremene izložbene dvorane Poljana Š. Budinića, Zadar"; Studio UP/Lea Pelivan i Toma Plejić za projekt "Design Hostel Golly Bossy", te Ante Uglešić za projektno rješenje "Uređenje Poljane Pape Ivana Pavla II u Zadru".

Za godišnju nagradu "Neven Šegvić" za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma u 2011. godini nominirani su Marina Bagarić za rad "Arhitekt Ignjat Fischer", Krešimir Rogina za "Arhitektonski fokus Krešimira Rogine" te Ivan Rupnik za rješenje djela "A Peripheral Moment". Cilj nagrade utemeljene 1997. je promicanje publicističke, kritičke i znanstveno-istraživačke i teorijske misli tiskane o arhitekturi.

Ostvarenja iz 2011. godine ocjenjivao je Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata u sastavu Dario Gabrić, Miroslav Geng, Vanja Ilić, Željka Jurković, Petar Mišković, Karin Šerman, Andrej Uchytil.

Pobjednicima će nagrade biti uručene na tradicionalnoj "Godišnjoj izložbi realizacija" koja će se održati 17. prosinca u Galeriji Oranžerija Vukovaru. Izložba, koju UHA organizira od 1984., tradicionalno je neselektirana odnosno, prepuštena je autoselekciji samih arhitekata koji svoje radove prijavljuju. Uvjet za sudjelovanje na izložbi je članstvo u Udruženju hrvatskih arhitekata i da je realizacija nastala u prethodnoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙