FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Think Space ciklusa

ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Dodjelom nagrada i izložbom najboljih projekata večeras je u zagrebačkoj galeriji Lauba obilježen vrhunac prvog ciklusa međunarodnih natječaja Think Space/Misli prostor u organizaciji Društva arhitekata Zagreb (DAZ) .

Riječ je o rezultatima četiriju međunarodnih konceptualnih arhitektonskih natječaja namijenjenih propitivanju uloge arhitekture u svijetu, kojima je ove godine zajednička tema bila granice.

Specifičnost natječaja je da su u potpunosti provedeni putem interneta, s ciljem poticanja dijaloga između svjetski poznatih i priznatih autora i velikog broja arhitekata, studenata arhitekture, te između stručnjaka i studenata drugih disciplina kao što su dizajn, krajobrazna arhitektura, humanističke znanosti i umjetnost općenito.

U Laubi su predstavljeni prvonagrađeni radovi svih četiriju natječajnih ciklusa koji su se na razne načine bavili temom prostora - Urbane granice, Geopolitičke granice, Ekološke granice, te Moralne granice. U njima je od sudionika traženo da kroz različite pristupe temi granica promisle o ulozi arhitekture u modernom društvu.

Tako je primjerice prvonagrađeni prvog natječaja "Urbane granice" Jesse Foster Honsa s koautorom Gregoryjem Johnom Mahoneyjem u radu "Demotown: A Retroactive Arcology for Detroit" o tradicionalnim idejama jedne od temeljnih granica tlocrta, promišljao pokušajem otkrivanja "unutarnje inteligencije" poslovnog središta Detroita.

Konstantinos Papadimitrakopoulos je predstavio promišljanje o novim globalnim granicama kroz kritičko promatranje graničnih regija kao laboratorija novih modela suživota. U svojem radu "Border Archipelagos Of the Narrow Passages" zadanoj je temi prišao fokusiranjem na uske prolaze u mreži otoka između Europe i Afrike, pristupajući im kao "umjetničkim posrednicima" novih granica Europe.

U natječaju "Ekološke granice" izbornik Francois Roche pozvao je sudionike da radikalno istraže postojeći odnos između ljudi i sagrađenog okoliša uspostavljajući nove arhitektonske protokole suživota.

Sudionici natječaja "Moralne granice" pokušali su odgovoriti na zadani izazov nadilaženja dokazano neoperativnih stereotipa, utvrđenih obrazaca i tipologija, s ciljem sintetiziranja vlastite ostvarive utopije, uz interpretaciju moralnosti kao operativne pozicije.

Nagrade su pobjednicima uručene na svečanoj večeri organiziranoj u sklopu Thinks Space Nekonferencije, završnog skupa koji se od 18. do 20. studenoga održava u Laubi, a predstavlja konačno događanje i vrhunac Think Space programa koji je DAZ osmislio i pokrenuo u prosincu 2010. Uz posebne metalne plakete i novčane nagrade, dobili su i godišnju pretplatu na hrvatski arhitektonski časopis "Oris".

Nekonferencija je privukla oko 140 sudionika, uglavnom arhitekata iz čitavog svijeta. Osim autora nagrađenih radova, odazvala su joj se i neka svjetski priznata imena, kao što je gošća kustosica Eva Franch, te poznati francuski arhitekt Francois Roche. "To pokazuje kakva je vrijednost ovog skupa", kazao je hrvatski arhitekt i jedan od organizatora Hrvoje Njirić, napomenuvši ipak da je odaziv hrvatskih arhitekata bio "razočaravajuće mali".

Think Space program izazvao je znatan interes u svjetskoj arhitektonskoj zajednici, privukavši u godini dana više od 537 sudionika, te 159 pristiglih projekata koje je potpisalo 287 autora i koautora iz 65 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙