FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazan dokumentarac o žrtvama u šumi Rusinjači

OSIJEK, 5. prosinca 2011. (Hina) - U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku danas je premijerno prikazan dokumentarni film o šesnaestorici branitelja ubijenih na današnji dan prije 20 godina u šumi Rusinjači kod Tenje, u blizini Osijeka.

Film Branka Schmidta i Tomislava Mršića, rađen u produkciji HRT-a, prikazuje potresne detalje izvlačenja tijela šesnaestorice pripadnika 106. gardijske brigade HV-a osam dana pošto su ubijeni u napadu srpskog agresora. Kadrove akcije izvlačenja ubijenih hrvatskih dragovoljaca snimio je Mario Romulić, ratni snimatelj TV centra u Osijeku. Dokumentarac je nastao na poticaj Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata "Sveti Rok" iz Osijeka.

Na promociji filma bile su i obitelji ubijenih.

Tim hrabrim braniteljima možemo se odužiti samo časnim životom u slobodi i demokraciji, rekao je predsjednik te udruge Zdenko Bebek.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo podsjetio je da je 5. prosinca 1991., kad su oni ubijeni, bio posebno težak ratni dan za Osijek i njegove stanovnike.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je kako se nikada ne smije zaboraviti na one koji su dali život za našu slobodu i budućnost.

Obilježavanje 20. godišnjice pogibije šesnaestorice hrvatskih branitelja pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske u organizaciji UHDDR-a "Sveti Rok" traje od 3. do 13. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙