FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Puli hrvatska premijera "Leksikon YU mitologije"

PULA, 2. prosinca 2011.(Hina) Hrvatska premijera predstave "Leksikon YU mitologije" redatelja Olivera Frljića, nastala po istoimenoj knjizi, održana je večeras u pulskom Istarskom narodnom kazalištu.

Riječ je o međunarodnoj koprodukciji šest zemalja bivše Jugoslavije, a osim Istarskog narodnog kazališta koproducenti su još Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Narodno pozorište Priština, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, Mali dramski teatar iz Bitole i asocijacija Kultura nova iz Novog Sada.

Redatelj i koautor teksta Oliver Frljić nakon predstave u izjavi za novinare kazao je kako je jedan od ciljeva predstave bio okupiti ljude s prostora bivše države na jednom zajedničkom projektu.

"Naša predstava pokazuje kako se kreiraju mitovi. Ponovite li nešto dovoljno puta, to postaje istina. U ona prazna mjesta biografija poznatih ličnosti iz kulturnog života Jugoslavije ubacili smo stvari koje nisu istinite, ali bi to mogle biti", istaknuo je Frljić dodavši kako je najveće bogatstvo "Leksikona Yu mitologije" to što je toliko ljudi iz svih tih država radilo zajedno.

Koautorica teksta i dramaturginja predstave je Jasna Žmak, koreografiju potpisuje Rosana Hribar, dok se za scenografiju i oblikovanje svjetla pobrinuo Borut Bučinel. Producent predstave je Damir Domitrović a uloge "Leksikonu Yu mitologije" ostvarili su Miha Nemec, Katarina Stegnar, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić i Ljuma Penov.

Predstava je imala slovensku premijeru 16. rujna u Ljubljani, večeras u Puli, a iz Pule seli u Crnu Goru u Podgoricu, te završava ovogodišnju turneju u Prištini 9. prosinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙