FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND i SSNHRA osudili neimenovanje Kumbrije za glavnog urednika HR-a

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je danas osudilo odluku Programskog vijeća HRT-a jer je za glavnog urednika Hrvatskoga radija odbilo imenovati Vladimira Kumbriju, o kojemu se pozitivno očitovalo 75 posto novinara tog medija, a istodobno je izabralo glavnog urednika Hrvatske televizije Brunu Kovačevića, koji je dobio znatno manju potporu.

"S obzirom na značaj HRT-a kao javnog medija, HND upozorava da je takvim potezom, za koji je suodgovorna i Uprava, stanje u tome javnom mediju dovedeno do apsurda, uz ostalo i zbog činjenice da novinari i 'drugo kreativno osoblje' HTV-a nisu dobili na uvid program Brune Kovačevića prije izjašnjavanja, čime se ponovila izborna farsa kao i u slučaju Hloverke Novak-Srzić", stoji u priopćenju HND-a naslovljenom "Pljuska novinarskim i medijskim slobodama u Hrvatskoj".

U novinarskoj udruzi smatraju da je Kovačevićevim imenovanjem Programsko vijeće HRT-a postupilo upravo suprotno javnoj svrsi zbog koje je osnovano te da je dodatno uništilo osnovne pretpostavke za neovisan i profesionalan rad novinara te drugih "kreativaca" u tome mediju.

"Poučeni iskustvom tog slučaja, HND upozorava na moguće, iznimno negativne posljedice takvog izbora ne samo na program, nego i poslovanje HTV-a. Takvim je odlukama nanesena nesaglediva šteta, ne samo neovisnosti HRT-a kao najvažnijega javnog medija, već je i dana 'pljuska' cjelokupnim novinarskim i medijskim slobodama u Republici Hrvatskoj, uz ostalo i zato što se novinari u privatnim medijima, donošenjem redakcijskih statuta, tek pokušavaju izboriti za priliku da utječu na izbor glavnih urednika u svojim redakcijama", stoji u priopćenju HND-a.

Zbog neizbora Kumbrije, danas je prosvjedovao i Samostalni sindikat novinara Hrvatskoga radija (SSNHRA).

Podsjećaju da je za izbor Kumbrije pozitivno mišljenje od 384 urednika, novinara i ostalog kreativnog osoblja Hrvatskog radija dalo njih 234, to jest 74,78 posto.

"Programsko je vijeće, ignoriranjem volje djelatnika, pokazalo duboko nepoštovanje osoblja izravno uključenog u kreiranje programa", stoji u priopćenju SSNHRA.

Smatraju da je Programsko vijeće izmanipuliralo novinare i dovelo u položaj pukog "uresa demokracije" služeći se njihovim glasom tek kao papirnatom potvrdom forme koja mora biti zadovoljena, ali ne i uvažena.

Smatraju da se još jedanput pokazala besmislenost zakonske odredbe o očitovanju kreativnog osoblja te traže izmjene Zakona o HRT-u u tom dijelu.

Od članova Programskog vijeća traže da se na idućoj sjednici svaki pojedinačno očituje o glasovanju za Kumbriju, kojega je predložila Uprava HRT-a, a poduprlo kreativno osoblje.

Iz SSNHRA na kraju traže ostavku svih članova Programskog vijeća "zgranuti činjenicom" da su dvojica njegovih članova u svojoj novinskoj kolumni javno priznali kako su se uoči sjednice tog vijeća "'njih osmero sastali u jednom zagrebačkom kafiću neobavezno...'".

Kumbrija prošlog tjedna nije izabran za glavnog urednika Hrvatskoga radija (HR) jer je protiv njegova imenovanja glasovalo sedam članova Programskog vijeća, a samo četiri su bila "za". Nakon tajnoga glasovanja vijećnica Sanja Ivić dala je ostavku.

Kovačević je imenovan za glavnog urednika HTv-a sa šest glasova "za" i pet "protiv".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙