FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija "VUKOWARAŽDIN 1991."

VUKOVAR, 15. studenog 2011. (Hina) - Monografija "VUKOWARAŽDIN 1991." urednika Ivana Piskača o sudjelovanju pripadnika Zasebne postrojbe Policijske uprave (PU) varaždinske u obrani Vukovara i vukovarske gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu, predstavljena je večeras u Ružičkinoj kući u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Govoreći o monografiji, urednik Ivan Piskač kazao je kako se u njoj nalaze brojna svjedočanstva pripadnika varaždinske policijske uprave koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borova naselja u Domovinskom ratu, članova njihovih obitelji i suboraca, upotpunjenih pismima, porukama te brojnim autentičnim fotografijama koje, kako je kazao, svjedoče o vremenu na koje svi moramo biti ponosni.

Prema riječima zamjenika ratnog zapovjednika Zasebne postrojbe PU varaždinske Antuna Novaka, u obrani Vukovara i gradske četvrti Borovo naselje u razdoblju od 11. rujna do 20. studenoga 1991. godine sudjelovali su pripadnici PU varaždinske s područja policijskih postaja Čakovec, Novi Marof, Ludbreg, Ivanec i Varaždin.

"U ratnim borbama poginuo je 21 a ranjeno 66 pripadnika naše postrojbe. Na popisu nestalih nalazi se još petorica naših kolega, kroz zarobljeničke logore prošlo je 119 a do danas je od od posljedica mučenja u logorima, umrlo šestero pripadnika varaždinske PU", naveo je Novak.

Voditelj vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Dražen Živić poručio je kako je monografija "VUKOWARAŽDIN 1991." poruka svehrvatskog jedinstva u Domovinskom ratu.

O monografiji su govorili i umirovljeni general Ivan Kapular i Josip Jurčević, dok je odabrana svjedočanstva pripadnika PU varaždinske koji su sudjelovali u obrani Vukovara i Borovo naselja 1991. godine, čitao glumac Gradskog kazališta "Gavella" iz Zagreba Adam Končić.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine održava se od 11. do 20. studenoga pod geslom "Hrabri ljudi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙