FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zdravstveno veleučilište odbacuje Fuchsove optužbe

ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Vodstvo Zdravstvenog veleučilišta danas je odbacilo tvrdnje ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa da su novac iz proračuna, EU fondova i školarina trošili nenamjenski na skupa putovanja u SAD, zbog čega ih je Fuchs prijavio nadležnim institucijama, DORH-u i USKOK-u.

Ministar Fuchs je za jednu dnevnu novinu kazao kako su mu nepravilnosti u radu tog veleučilišta prijavili zaposlenici, roditelji i studenti, što je dekan Zdravstvenog veleučilišta Mladen Havelka oštro opovrgnuo na konferenciji za novinare rekavši kako zna da u resornom ministarstvu protiv Zdravstvenog veleučilišta i njegova vodstva ne postoji niti jedna potpisana prijava polaznika veleučilišta niti njihovih roditelja.

Fuchsa su prozvali da manipulira anonimnim prijavama koje, kako ističu, može napisati bilo tko, pa i sam ministar.

Što se tiče tvrdnji o rasipanju novca EU fondova, Havelka kaže kako je iznenađujuće da resorni ministar ne zna da to veleučilište nije nikada bilo uključeno u provođenje niti jednog projekta koji se financira iz EU fondova pa sukladno tome nikada nije potrošilo ni jedan euro iz tih fondova.

Novac dobiven iz proračuna kao i novac ostvaren na tržištu troši se sukladno financijskom planu što ga za svaku godinu donosi Upravno vijeće i sukladno drugim financijskim propisima, rekao je dodavši kako je Zdravstveno veleučilište imalo dvije revizije te dobilo bezuvjetno pozitivno mišljenje.

Kada je riječ u putovanju u SAD, dekan Havelka je kazao kako je riječ o jednom putovanju prvi puta u povijesti tog veleučilišta, a kojom prigodom je izaslanstvo sastavljeno isključivo od nastavnika studija sestrinstva posjetilo srodne nastavne ustanove u SAD-u, i to na račun vlastitih sredstava, a nikako ne proračunskih ili EU.

Podsjetio je i kako se Zdravstveno veleučilište financira s 38 posto prihoda iz proračuna, dok ostalo zarađuju sami.

Dekan Havelka kazao je također i kako neuspješna komunikacija s ministrom Fuchsom traje od početka rujna kada je ministar najavio, kako tvrdi Havelka, smjenu članova uspješnog upravnog vijeća Veleučilišta, usred njihova mandata.

Ministrova prijava još je jedan od niza pokušaja političke prisile usmjerena na Zdravstveno veleučilište, zbog našeg zalaganja za što veću samostalnost visokog obrazovanja od štetnih utjecaja politike, poručio je Havelka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙