FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrtnici PGŽ: stanje u obrtništvu sve teže

RIJEKA, 28. studenog 2011. (Hina) - Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije danas su na konferenciji za novinare istaknuli da je obrtništvo svakim danom u sve težoj situaciji te su od buduće vlasti zatražili rješavanje sedam zahtjeva od kojih je prvi da se uvede financijsku disciplinu na tržište.

Obrtnici ističu da obrazovanje nema alternativu, traže jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike, ističu potrebu povećanja konkurentnosti obrtništa, fleksibilnosti korištenja radnje snage i osnivanja ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

Predsjednik županijske Obrtničke komore Boris Vukelić kazao je da obrtnici Primorsko-goranske županije, kao i cijela Hrvatska obrtnička komora (HOK) traže da se o tim pitanjima političke stranke očituju prije izbora.

Govoreći o lošem stanju gospodarstva u cjelini, naveo je primjer vinarstva, koje se smatra propulzivnom granom, iako se u Hrvatsku uvozi šest puta više vina nego što se izvozi. Ako su to uspjesi, što su onda neuspjesi, upitao je Vukelić.

Istaknuo je da je u Primorsko-goranskoj županiji 2009. u obrtništvu izgubljeno 1600 radnih mjesta, te da je u cijeloj Hrvatskoj manje od 10 posto proizvodno usmjernih obrta, što je, smatra, rezultat deindustrijalizacije zemlje.

Ocijenio je da troškovi rada u Hrvatskoj nisu preveliki, kao ni doprinosi, ali da su preveliki troškovi poslovanja, koje je opterećeno nizom parafiskalnih nameta.

Vukelić je još rekao da će na udaru novih ovršitelja prvi, osim građana, biti obrtnici, koji su najslabiji dio društva, te je dodao da su stranke u predizbornoj kampanji obrtnike do sada spomenule jednom ili dva put.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙