FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 7. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Sljedeća vlada čim dođe u Banske dvore mora poduzeti određene mjere radi zaustavljanja rasta javnog duga, poručio je danas Velimir Šonje na predstavljanju 34. broja HUB Analiza "Kada države bankrotiraju: Izgradnja nove arhitekture financijske stabilnosti u eurozoni". Hrvatska situacija bitno je drugačija od Grčke, stupanj zaduženosti je niži i deficiti su niži. No, grčki je slučaj upozorenje do čega bi došlo ako bi se nastavila voditi ovakva politika duži niz godina, kazao je Šonje. Malo ohrabrenje Šonje nalazi u tomu što obje glavne političke grupacije u svojim stranačkim programima fiskalnu stabilnost stavljaju na prvo mjesto. Na upit o eventualnom dolasku MMF-a, Šonje je ponovio svoj i ranije izrečeni komentar: "MMF, zašto ne, ako nam to može pomoći i pojačati kredibilitet fiskalne prilagodbe koji i ovako i onako treba napraviti". Predstavljajući najnoviji broj HUB Analiza, Šonje kaže kako je njihova glavna poruka da će eurozona opstati, jer postupno i mukotrpno izgrađuje neku svoju unutarnju arhitekturu financijske stabilnosti.

ZAGREB - Sindikati očekuju da će iduća vlada poštovati sporazum koji su sa sadašnjom vladom potpisali prije godinu dana o provedbi referenduma kojim će se olakšati uvjeti za raspisivanje referenduma, rečeno je nakon današnjeg sastanka čelnika sindikalnih središnjica s premijerkom Jadrankom Kosor. Vlada i sindikati su 23. studenog lani potpisali sporazum kojim je utvrđeno da će se zajedno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU provesti referendum za olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma (dovoljno bi bilo prikupiti potpise 200 tisuća birača umjesto njih oko 450 tisuća, i to u roku 30 dana umjesto 15 dana). Danas nam je premijerka potvrdila da će se "referendum o referendumu" održati istovremeno s referendumom građana o ulasku Hrvatske u EU početkom sljedeće godine, a odlukom o privremenom financiranju proračuna u prva tri mjeseca iduće godine predviđena su sredstva za oba referenduma, rekao je novinarima predstavnik sindikata Krešimir Sever.

ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) predstavila je svoje mogućnosti u poticanju izvoza u graditeljstvu na današnjem okruglom stolu na kojem su sudjelovali čelni ljudi Hrvatske udruge poslodavaca, Viadukta, Ingre, Zagorje-Tehnobetona, Instituta IGH, Zagreb - Montaže, Tehnike i Radnika. Predstavljene su mogućnosti poticanja izvoza u graditeljstvu kroz izmjene programa kreditiranja, program izdavanja činidbenih bankarskih garancija te program osiguranja tih garancija, priopćili su iz HBOR-a. Prije pojave krize građevinari nisu bili HBOR-ova ciljna skupina jer su poslovne banke bile na njih usmjerenije s obzirom da je to bila vrlo profitabilna djelatnost u kojoj su se ostvarivali veliki profiti. No, dolaskom krize poslovne banke se povlače i značajno smanjuju svoju kreditnu aktivnost prema građevinarima, dok u isto vrijeme HBOR pojačava svoju aktivnost za taj sektor. Do 2008. za potrebe građevinara HBOR je odobrio 807 milijuna kuna kredita, dok je u razdoblju od 2008. do kraja listopada ove godine odobreno milijardu kuna kredita.

ZAGREB - Tradicionalni, 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u organizaciji Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore održat će se 14. i 15. studenog u Dubrovniku, najavljeno je na konferenciji za novinare u HOK-u. Na kongresu će se raspravljati o aktualnim pitanjima hrvatskog ugostiteljstva kao dijela turističke ponude i turizma u cjelini. Očekuje se i predlaganje poticajnih mjera za razvoj tog važnog gospodarskog sektora, ali i obrtništva u cjelini, jer oko 88.000 obrta čini značajan gospodarski potencijal. Neriješen je ostao zahtjev za smanjenjem PDV-a po uzoru na zemlje EU, a nije riješeno ni pitanje povremenog i fleksibilnijeg angažiranja radnika, kao ni izmjene Pravilnika o minimalno tehničkim uvjetima na način da se ti uvjeti vežu za objekt, a ne za vlasnika, upozorili su predstavnici HOK-a. Najavljuju da će na kongresu sudjelovati nekoliko stotina sudionika vezanih uz ugostiteljsku i turističku djelatnost u kojoj je aktivno oko 16.000 registriranih hrvatskih obrtnika.

ZAGREB - Pad dioničkih indeksa, niska likvidnost i svega dvije dionice s milijunskim prometom obilježili su današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost Crobexa pala je 0,61 posto, na 1.829,80 bodova, a Crobex10 je oslabio 0,51 posto, na 998,91 bod. Redovni promet na Burzi iznosio je svega 7,6 milijuna kuna, a samo su dvije dionice ostvarile milijunski promet - Belja i HT-a. Dionica Belja prodano je za 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,09 posto, na 101,09 kuna. Promet od 1,4 milijuna kuna imala je dionica HT-a čija je cijena pala 0,61 posto, na 244,50 kuna. Dionica AD Plastika i Instituta IGH danas je protrgovano za nešto više od 400 tisuća kuna, a obje bilježe rast cijene, AD Plastik za 1,89 posto, a IGH za 1,16 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙