FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba "Suvremena kazališna i filmska scena" otvara se u Galeriji ULUPUH

ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Izložba "Suvremena kazališna i filmska scena" ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, koja se večeras otvara u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, predstavit će ostvarenja kostimografa, scenografa i oblikovatelja svjetla nastala u razdoblju od 2009. do 2011. godine.

Na izložbi koju karakterizira autorski pristup pojedinim predstavama predstavit će se 13 kostimografa, tri scenografa i jedan oblikovatelj svjetla u izboru Umjetničkog savjeta Sekcije, a njihova će djela biti predstavljena u obliku skica, fotografija, kostima i maketa.

Premda samom izložbom dominiraju kostimografski izlošci, to ne znači da i u domeni scenografije nema iznimnih ostvarenja, istaknula je u predgovoru izložbenog kataloga ravnateljica Drame zagrebačkog HNK Sanja Ivić.

Kostimima se velika pozornost posvećuje na scenama nacionalnih ili gradskih kazališta, ali i na manjim pozornicama dječjih i regionalnih teatara, ističe Sanja Ivić u katalogu, dodajući da su visoki estetski kriteriji u tom dijelu kazališne produkcija nastavak tradicije ozbiljnog rada u svim kazalištima.

"Kostimografija i scenografija, uz umjetnost oblikovanja svjetla, uspijevaju i u ne tako lakim vremenima zadržati visoki nivo izvedbe, uz nepresušnu maštu umjetnika koji nerijetko, ne svojom krivnjom, ostaju malo po strani", piše Sanja Ivić.

Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost jedna je od najstarijih i najbrojnijih ULUPUH-ovih sekcija, koja danas broji ukupno 103 člana. Isprva se Sekcija orijentirala na dva segmenta primijenjene umjetnosti, scenografiju i kostimografiju, a tijekom godina svoje je redove popunila i istaknutim majstorima krojačima, majstorima perika i maske, dizajnerima svjetla te rekviziterima. Članovi Sekcije zajednički se predstavljaju na bijenalnoj sekcijskoj izložbi Suvremena kazališna i filmska scena kontinuirano od 2003. godine.

Izložba "Suvremena kazališna i filmska scena" predstavlja kostimografska ostvarenja Ivane Bakal, Barbare Bourek, Danice Dedijer, Igora Dobranića, Doris Kristić, Marija Leke, Dženise Pecotić, Katarine Radošević Galić, Ane Savić Gecan, Irene Sušac, Marije Šarić-Ban, Jadranke Tomić i Elvire Ulip. Scenografije izlažu Marin Gozze, Ljerka Hribar i Dinka Jeričević, a predstavljena su i četiri rada oblikovatelja svjetla Denija Šesnića.

Autorski postav izložbe, koja je otvorena do 24. studenoga, potpisuje Mario Beusan, a oblikovanje svjetla članovi Sekcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙