FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale šesti dan zaredom

NEW YORK, 24. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Širenje dužničke krize u eurozoni i usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvali su u srijedu na Wall Streetu pad cijena dionica šesti dan zaredom, a u tom je razdoblju najvažniji S&P 500 indeks izgubio više od 7 posto.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 2,05 posto, na 11.257 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,21 posto, na 1.161 bod, a Nasdaq indeks 2,43 posto, na 2.460 bodova.

Na aukciji njemačkih državnih obveznica jučer je zabilježena najmanja potražnja od uvođenja eura, što je primoralo tamošnju središnju banku Bundesbank na kupnju velikog dijela ponuđenih obveznica i izazvalo strahovanja da dužnička kriza zahvaća čak i jezgru eurozone.

Zbog toga su pale cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a pod najvećim je pritiskom bio bankarski sektor. Dionice JPMorgan Chasea i Citigroupa pojeftinile su više od 3,5 posto.

Pod snažnim su se pritiskom našli i rudarski te energetski sektor. S&P indeks rudarskog sektora pao je 2,8 posto, što je posljedica straha ulagača od slabljenja potražnje za sirovinama.

Jučer je, naime, objavljeno da je industrijska aktivnost u Kini, najvećem svjetskom uvozniku sirovina, pala na najnižu razinu u 32 mjeseca, što ukazuje na oštro usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ni američki makroekonomski podaci ne daju razloga za optimizam. Prošloga je tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano porastao, dok je potrošnja kućanstava u listopadu jedva ojačala.

Pad S&P 500 indeksa šest dana zaredom najduži je negativni niz još od početka kolovoza.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,29 posto, na 5.139 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1,44 posto, na 5.457 bodova, a pariški CAC 1,68 posto, na 2.822 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙