FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Posljednji direktor propale tvrtke Kamenskog Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke i suvlasnik tvrtke Vilinske poljane - najvećeg dioničara Kamenskog - privedeni su danas poslijepodne u policiju, gdje će biti ispitani zbog navodnih malverzacija povezanih s propašću tekstilne tvornice na zagrebačkom Črnomercu, doznaje se večeras od izvora bliskog istražiteljima. Mediji javljaju da se Crlenjaka sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te su ga, zajedno s Vlajčevićem prepratili kod pritvorskog nadzornika. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec nije želio ništa reći, objasnivši da za to nije dobio dozvolu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva koje vodi slučaj Kamenskog. Glasnogovornica tog državnog odvjetništva Dunja Pavliček kazala je da je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u predmetu Kamensko od policije već ranije tražilo "neke izvide ali da nije dalo nalog za uhićenjem". Kazala je da će sutra moći reći nešto više o cijelom slučaju. Mediji već dulje vrijeme pišu da je Kamensko namjerno uništeno radi vrijednog zemljišta i nekretnina tvrtke te da policija i državno odvjetništvo već dulje vrijeme vode predistragu zbog sumnje u zlouporabe položaja i ovlasti te pranja novca. Nagađa se da su sumnje istražitelja potvrdili iskazi direktora tvrtki preko kojih su obavljene sumnjive novčane transakcije nakon kojih je Kamensko na kraju propalo.

ZAGREB

USKOK je danas opovrgnuo tvrdnju branitelja HDZ-a Vladimira Gredelja da mu je onemogućio uvid u dokumente i preuzimanje ostatka spisa. "Nije točno da je HDZ-u, kao okrivljeniku, i njegovom branitelju (odvjetniku Gredelju) onemogućen uvid u spis, kopiranje dokumentacije ili presnimavanje DVD-a", izjavio je Hini glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić. Đuričić tvrdi kako je 16. studenoga odvjetnica Tajana Borovac Šinko iz Gredeljevog odvjetničkog ureda u USKOK-u preuzela 38.202 kopirane stranice spisa, a sam Gredelj 21. studenoga još 861 stranicu spisa i 79 DVD-a. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić također je kazao da je USKOK jučer dobio novi Gredeljev zahtjev te da će i tom zahtjevu udovoljiti. "Sve što je tražio odvjetnik Gredelj je i dobio, i neistina je da mu USKOK uskraćuje uvid u spis i krši okrivljenikova prava na obranu", zaključio je Đuričić. Dodao je da se USKOK prema HDZ-u i njegovom branitelju odvjetniku Gredelju odnosi sukladno Zakonu o kaznenom postupku, te da im kao i svakom okrivljeniku i njegovom branitelju, daje pravo na uvid u spis nakon ispitivanja okrivljenika. HDZ-ov branitelj Vladimir Gredelj danas je priopćio kako je na njegov službeni zahtjev za uvid u dokumentaciju te preuzimanje ostatka spisa, iz USKOK-a dobio ničim obrazložen odgovor da to nije moguće u dogledno vrijeme.

PULA

Čelnici Istarske županije, Istarskih domova zdravlja i županijskog zavoda za hitnu medicinu danas su u Puli potpisali sporazum o obvezatnoj suradnji u svim okolnostima životne ugroženosti građana Istre. To uključuje zajednička raspoloživost liječnika, stručnog i tehničkog osoblja te cjelokupne opreme svih potpisnika sporazuma. Župan Ivan Jakovčić u izjavi za novinare kazao je kako je sporazumom uspostavljen nov, istarski model hitne medicine koji uključuje dio reforma koje je predvidjelo ministarstvo zdravstva. "Naš model temelji se na solidarnosti istarskih domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu tako da će na raspolaganju biti jednak broj liječnika, ali će ih u pripravnosti biti još šest, zaposlit će se 15 medicinskih sestara i 12 vozača", istaknuo je župan, dodavši kako očekuje da ministarstvo prepozna važnost tog sporazuma. Dr. Ksenija Družetić-Božić, privremena ravnateljica županijskog zavoda za hitnu medicinu, istaknula je kako su željeli da se razina zdravstvene zaštite ne snizi, a dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja, ocijenio je da je sporazum dobar za pacijente. "Sporazum je dobar i za zavod i za dom zdravlja jer olakšava rad i pomaže i organizacijski i financijski, a dobar je i za ministarstvo jer mu nudimo ideju kako riješiti iste probleme u drugim županijama", poručio je dr. Ivančić.

ZAGREB

Kako bi se unaprijedio postupak izrade studija utjecaja na okoliš Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas je organizirao okrugli stol pod nazivom "Energetski objekti i zaštita okoliša - vjerodostojnost studija utjecaja na okoliš energetskih objekata". Dušica Radojčić iz Zelene Istre rekla je da je osnovni problem studija utjecaja na okoliš u tome da im nitko ne vjeruje. Sam postupak se temelji na lošem propisu koji omogućava netransparentan proces odlučivanja. Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš bira samo ministarstvo i u njemu većinu uvijek čine državni službenici, upozorila je. Drugi problem je, dodala je, loše sudjelovanje javnosti. "Teška je borba doći do cjelovite verzije studije utjecaja na okoliš", kazala je. S druge strane, rokovi su prekratki jer u samo 30 dana treba pročitati studiju od 1.500 stranica. Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera rekao je kako je opća ocjena da je sustav procjene utjecaja na okoliš u Hrvatskoj "mutirao" tako da studije zapravo opravdavaju, a ne ocjenjuju predloženi zahvat. Glavni dokaz tome je da u Hrvatskoj prolazi više od 97 posto studija te da je neprolaznost studije zapravo incident, kao što je bila Družba Adria, ustvrdio je.

ZAGREB

Skupštinski odbori danas su redom odbili predloženi zagrebački gradski proračun za 2012. u iznosu od 6,650 milijardi kuna što su ga, u ime gradske uprave i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, danas predstavili iz Gradskog ureda za financije, uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, 29. studenoga, kada je na dnevnom redu prvo proračunsko čitanje. Premda je predloženi proračun za 2012. planiran najrealnije u proteklih nekoliko godina, ipak nije uspio odgovoriti na sve probleme iz predhodnih godina kad se nije odgovorno i transparentno planiralo, kazao je Igor Rađenović, predsjednik skupštinskog Odbora za financije, matičnog odbora za raspravu o prijedlogu proračuna. "Grad Zagreb je jedini koji ove godine nije imao rebalans proračuna i to zbog 'kaprica' gradske uprave i gradonačelnika pa nismo uskladili prihode s rashodima i participaciju roditelja u cijeni vrtića", kazao je Rađenović. Član odbora za financije Dragan Kovačević (HNS) je podsjetio da je proračun za 2012. srezan za 1,5 milijardu kuna u odnosu na ranije godine kada je dosezao osam milijardi. "Ili ćemo se zadržati na toj razini ili zadiremo u socijalna prava", smatra Kovačević. Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić je objasnio da je proračun za 2012. rađen "okovan" predizbornim političkim okruženjem i konfliktom predstavničkog tijela - Gradske skupštine i izvršne vlasti - Gradske uprave. Upravo je zbog tih konflikata ove godine izostao prijedlog rebalansa, rekao je.

SPLIT

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić upozorio je kako bi zbog nesređenih biračkih popisa parlamentarni izbori u Hrvatskoj mogli biti neregularni. „Skandalozno je da zahvaljujući dvjema strankama na vlasti, birački popisi ni dan danas nisu sređeni, što dovodi u pitanje regularnost izbora i ne samo to nego i legitimnost buduće vlasti“, izjavio je Ribić na današnjoj konferenciji za novinare. Govoreći o poziciji Matice na izborima, Ribić i potpredsjednik tog sindikata Branimir Mihalinec kazali su da svojim letcima na internetskim stranicama i newsletterima analitički izvješćuju članstvo o stranačkim aktivnostima kako bi svojem sindikalnom članstvu pomogli u odluci za koga će glasovati. Rekli su da prate predizborne aktivnosti stranaka koje bi, po njihovoj procjeni, mogle ući u vlast: HDZ, Kukuriku koaliciju, HSLS, Hrvatsku ekonomsku inicijativu Ljube Jurčića i Hrvatske laburiste - Stranku rada, ali ne i one stranke koje se protive ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Na upit zašto ne prate stranke koje su protiv ulaska Hrvatske u EU, rekli su da su te stranke protivne interesu Matice hrvatskih sindikata koja želi Hrvatsku bez granica i članicu Europske unije. Također je rekao kako Matica ne prati ni predizborne aktivnosti HSS-a.

SISAK

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je večeras sa predizbornog skupa Kukuriku koalicije u Sisku kako nije svejedno tko će u Hrvatskoj biti na vlasti i tko će zemlju izvlačiti iz krize. "I zato se u ovoj kampanji oprezno i suzdržano odnosimo prema obećanjima. Ne zato jer se bojimo, jer ovo nije vrijeme za one koji se boje, nego zato što znamo da nas čekaju teška vremena i u tim vremenima želimo biti zajedno s građanima", kazao je Milanović. Dosta je izgovora, rekao je, istaknuvši kako Hrvatska mora konačno sama preuzeti odgovornost za svoju sudbinu. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić naglasio je da ljudima treba dati šansu da rade i zarade za svoju obitelj, za sebe, a na kraju i za Hrvatsku, koja je u proteklih osam godina "u slobodnom padu". Imamo gospodarsko rasulo, rasulo moralnih vrijednosti, a Sisak je možda najtragičniji primjer, ustvrdio je Čačić. "Danas Hrvatska treba promjene, to je jedino što nam zaista treba u ovoj zemlji, a onda kreću šanse za svakog tko želi živjeti od svojeg znanja, svoje pameti, svojih ruku. Glasajte za Plan 21 jer on nosi šansu za svakog pojedinca“, rekao je na skupu predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a kazao je da je "Hrvatska stranka umirovljenika izabrala svoje partnere u SDP-u, HNS-u i IDS-u da bi rasla i razvijala se i da bi mogla bolje štiti interese umirovljenika". Prva na listi za VI. izbornu jedinicu Marina Lovrić Merzel.

RIJEKA

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na predizbornom skupu za 8. izbornu jedinicu u Rijeci je pred okupljenima na Jadranskom trgu istaknula da je HDZ otvorio borbu protiv korupcije, da sad nosi najveći teret te borbe, ali da je spreman na to. Naglasila je da borba protiv korupcije mora doći pred vrata svih stranaka, da mora "doći do Rijeke i proći kroz tunel Učku". Govoreći o aferi "riječka tvrtka Tržnica", Kosor je istaknula da je nužno dovršiti istragu u toj aferi jer, kako je rekla, građani imaju pravo znati istinu o tom slučaju. Saborska zastupnica i riječka gradska vijećnica Vesna Buterin je na skupu kazala da SDP, koji kani voditi državu, na primjeru Rijeke, gdje vlada 21 godinu, pokazuje kako bi to činio u državi. Spomenula je neispunjena obećanja te stranke o izgradnji autobusnog kolodvora i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te nenamjenski utrošenih 180 milijuna kuna gradskog proračuna u zadnjih nekoliko godina. Okupljenima se obratio i prvi na HDZ-ovoj listi za 8. izbornu jedinicu Davor Božinović, istaknuvši da je HDZ uspio završiti pregovore o ulasku Hrvatske u EU kad nitko nije vjerovao da je to moguće te da je uveo Hrvatsku u NATO. Ponovio je da je HDZ otvorio borbu protiv korupcije, poručivši da ta borba mora ići do kraja bez iznimaka.

SPLIT

Savez za Hrvatsku na današnjoj je konferenciji u Splitu predstavio program za parlamentarne izbore. Goran Dodig, predsjednik Hvatske demokršćanske stranke (HDS), jedne od stranaka u tome savezu, rekao je kako je "uvjeren da zajedno mogu promijeniti svakidašnjicu u kojoj se, dodao je, strepi od naleta sveopće nesigurnosti, zabrinutosti i straha zbog moralne destrukcije, gospodarske nesigurnosti i krajnje upitne budućnosti. "Uvjeren sam da tu beznadnost možemo pretvoriti u bolju stvarnost i opravdanu vjeru u bolju budućnost te da zajedno možemo nešto promijeniti", kazao je Dodig. Savez za Hrvatsku (SH) zauzima se za jaku hrvatsku nacionalnu banku, za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa, za ulaganje u obnovljive izvore energije te cjelovito i trajno rješenje gospodarenja otpadom. Zauzimat će se i za novu međunarodnu konferenciju o BiH i utemeljenje ministarstva izvandomovinskih Hrvata, decentralizaciju vlasti te jaku južnohrvatsku regiju i reformu javne uprave. Kako se čulo, SH se protivi relativiziranju komunističkih zločina, balkanskim integracijama, aboliciji agresorskih vojnika, dužničkom ropstvu i rasprodaji nacionalnog blaga te ulasku Hrvatske u EU bez natpolovične volje svih birača na referendumu. U Savezu za Hrvatsku osim HDS-a su Akcija za bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatska.

ZADAR

U sklopu istraživanja špilje Vlakno, u blizini Savara, mjesta na Dugom otoku, pronađen je cjelovit kostur jednoga od stanovnika te špilje, a arheolozi procjenjuju da je star oko 11 tisuća godina. "Taj datum od 11 tisuća godina još nije potvrđen sa stopostotnom sigurnošću, ali kostur je pronađen u sloju zemlje koji je već datiran metodom C-14, upravo na 11 tisuća godina starosti", rekao je jedan od voditelja arheoloških istraživanja dr. Mate Parica. "Ostatci, koji su jako dobro sačuvani, sada idu na antropološku analizu DNA i dodatnu C-14", rekao je, dodavši da će analiza pokazati točnu starost, spol i razdoblje iz kojega potječu ostatci. Na nalazištu nisu pronađeni samo ljudski ostatci nego se vide tragovi civiliziranog pokopa prije 11 tisuća godina. Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru drugi je put ove godine sa svojom ekipom arheologa pod vodstvom dr. Darija Vujevića i dr. Mate Parice istraživao tu špilju. Na prvi pogled malena ona se već sada po dosad pronađenim nalazima svrstala među najvažnija nalazišta gornjeg paleolitika i mezolitika na istočnoj obali Jadrana, ističu arheolozi. "Znanstvena vrijednost tog nalaza je golema jer u Dalmaciji gotovo i nema ljudskih ostataka iz tog razdoblja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙