FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN o iskorjenjivanju nasilja nad ženama

ZAGREB, 23. studenoga 2011. (Hina) - Strogi zakoni ključni su za iskorjenjivanje nasilja nad ženama, a dug put k tome cilju počinje promjenom stajališta, rekla je pomoćnica glavnog tajnika UN-a Asha Rose Migiro u Etiopiji uoči Međunarodnog dana za eliminaciju nasilja nad ženama, stoji u srijedu na stranicama Svjetske organizacije.

"Potrebni su nam strogi zakoni i moramo ih nametnuti", rekla je Migiro obraćajući se udruzi žena u etiopskom glavnome gradu Adis Abebi.

Dva dana do 25. studenoga kada vlade i udruge nastoje aktivnostima senzibilizirati javnost na problem nasilja nad ženama, Peru je najavio da će zločin feminicida uvesti u kazneno pravo, piše AFP. Za ubojstvo supruge ili bivše supruge bit će zapriječena kazna od najmanje 15 godina zatvora, objavila je ministrica za ženska pitanja Aida Garcia Naranjo. Peru će se time pridružiti nizu latinoameričkih zemalja (Čile, Kostarika, Kolumbija, Salvador, Gvatemala i Meksiko) koje su ubojstvo supruge izdvojile kao zaseban zločin.

"Prvi je naš korak promijeniti stajalište. (...) Univerzalne vrijednosti moraju prevladati nad društvenim normama", rekla je Migiro udruzi etiopskih žena.

Studija iz 2005. godine otkriva da više od 80 posto etiopskih žena i 50 posto etiopskih muškaraca vjeruje kako se premlaćivanje žena može opravdati u nekim okolnostima. "To je apsolutno krivo i opasno i nema nikakve isprike za bilo kojih oblik zlostavljanja žena. Nasilje u domu zločin je i užas", rekla je Migiro.

Mnoge Etiopljanke još trpe okrutnu praksu genitalnog sakaćenja i prisilnog ulaska u brak u dječjoj dobi. Poštovanje kulture je važno, ali samo ako ona ne nanosi zlo i zato se "ne smiju nastaviti takozvane tradicije koje izazivaju bol i patnju", naglasila je Migiro.

Da bi dobar zakon biti učinkovit treba ga provoditi u praksi, a to ide sporo, piše agencija AFP iz Afganistana gdje se dvije godine star zakon o borbi protiv nasilja nad ženama premalo primjenjuje u policiji i pravosuđu.

U izvješću iz Afganistana o primjeni zakona protiv nasilja nad ženama stoji da se procesuira samo sedam posto prijavljenih slučajeva, a samo četiri posto sudskih odluka temelji se na tome zakonu.

Položaj žena u Afganistanu poboljšao se od pada talibanskog režima 2001,. no društvo je i dalje tradicionalno i patrijarhalno sa svakodnevnim prisilnim brakovima maloljetnica i zločinima iz časti.

Glavni tajnik Ban Ki-moon pokrenuo je 2008. globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama nazvanu "UNiTE" kojom poziva zemlje na donošenje i provedbu strogih zakona, preventivnih mjera i akcijskih planova za iskorjenjivanjem nasilja nad ženama. Ti sustavni napori trebali bi donijeti rezultat u borbi protiv seksualnog nasilja do 2015. godine.

Opća skupština UN-a odlučila je 1999. godine proglasiti 25. studenoga Danom protiv nasilja nad ženama kako bi iskorijenila taj problem pandemičnih razmjera. Najmanje svaka treća žena u svijetu biva pretučena, prisiljena na seksualni odnos ili je žrtva drugih oblika zlostavljanja, koje općenito čini njoj bliska osoba.

Datum je izabran u spomen na 25. studenoga 1960., kada su u Dominikanskoj Republici okrutno ubijene tri sestre Mirabal, političke protivnice po nalogu tadašnjeg diktatora Rafaela Trujilla (1930.-1961).

Međunarodni dan za uklanjanje nasilja nad ženama označava početak 16. Dana mobilizacije protiv seksualnog nasilja koje traje do 10. prosinca kada se slavi Dan ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙