FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD razmatra nove sankcije Iranu

WASHINGTON, 9. studenog 2011. (Hina/AFP) - Nakon izvješća Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nastojanjima Irana da proizvede atomsku bombu, SAD je u srijedu najavio da će razmisliti o "dodatnom pritisku" na vlasti u Teheranu, javlja AFP.

"To su vrlo teške tvrdnje i optužbe i Iran konačno mora na vjerodostajan i transparentan način komunicirati s IAEA kako bi odgovorili na bojazni koje se spominju u izvješću", kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

"Razmatramo načine dodatnog pritiska na Iran", dodao je.

U svom je izvješću Agencija izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog razvoja iranskog nuklearnog programa, tražeći od Irana "vjerodostojne" informacije o aktivnostima vezanim uz atomsko naoružanje.

Velike sile, "šestorka" iz skupine 5+1 (Njemačka, Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) nesuglasno su reagirale na izvješće IAEA. Pariz i London zagovaraju nove, oštre sankcije protiv Irana dok je Rusija dala do znanja da neće podržati nove sankcije protiv te zemlje, ocjenjujući da u izvješću IAEA nema nikakve, značajno nove informacije.

Od 2007. UN je Iranu u četiri navrata uvodio gospodarske i financijske sankcije, ali je SAD otišao puno dalje od sankcija koje je propisao UN.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙