FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice stabilne, ulagači nepovjerljivi

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi stabilizirali su se u utorak, što se više smatra oporavkom od ranijih gubitaka nego promjenom trenda, a u fokusu ulagača nalazi se dužnička kriza s obje strane Atlantika i najnoviji makrogospodarski pokazatelji iz SAD-a.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 0,7 posto na 5.257 bodova, a na istom postotnom dobitku bio je i frankfurtski DAX, dosegnuvši 5.642 boda. Pariški CAC bio je u plusu 0,4 posto i iznosio 2.906 bodova.

Analitičari upozoravaju da oporavak europskih dionica nakon gotovo 7-postotnog pada u 10 dana nije održiv s obzirom na pojačanu zabrinutost zbog dužničke situacije u Europi i Sjedinjenim Državama.

Ulagači su izloženi stresovima na europskom tržištu obveznica, pa je u utorak španjolsko ministarstvo financija platilo najviše prinose u 14 godina na izdanje kratkoročnih dužničkih papira, što pokazuje da izborna pobjeda Narodne stranke, stranke desnog centra, nije umirila tržišta.

Uteg je i očigledna nemogućnost američkih dužnosnika da se uhvate u koštac s dugom u vlastitom gospodarstvu. Tako je superodbor za smanjenje deficita u ponedjeljak priznao poraz i odustao od tromjesečnih napora da pronađe 1.200 milijardi dolara proračunskih ušteda.

Ulagači proučavaju i najnovije izvješće u kojem je američka vlada naniže revidirala procjenu rasta BDP-a u trećem tromjesečju, s 2,5 na 2,0 posto.

U takvom je okruženju najbolja strategija zadržati određenu količinu gotovine a ostatak uložiti u defanzivne dionice kao što su energetske, prehrambene i proizvođači lijekova, s naglaskom na pojedinačne kompanije sa snažnom bilancom i dobrim potencijalom dividende, kazali su analitičari.

Tako su proizvođači lijekova Merck i Sanofi dobili na vrijednosti 1,1 odnosno 1,2 posto.

Na dobitku, u prosjeku 1,1 posto, bio je i prehrambeni sektor, pri čemu je Diageo ojačao 1,5 a Danone 1,2 posto.

Rudarske dionice crpile su potporu iz rasta cijena metala. Sektor je u prosjeku ojačao 1,3 posto, pri čemu je Antofagasta bila u plusu 1,4 posto.

"Trenutna slabost ne potiče na kupnje s obzirom na nesigurnost ulagača", zaključio je Jeremy Batstone-Carr, strateg tvrtke Charles Stanley.

Među pojedinačnim gubitnicima isticao se Thomas Cook čije su dionice izgubile dvije trećine vrijednosti nakon što je objavio da pregovara s bankama o dugovima a odgodio je i objavu rezultata za cijelu poslovnu godinu.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto i iznosio 8.314 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙