FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo padom cijena dionica

LONDON, 21. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer se očekuje da će vijeće američkog Kongresa objaviti da pregovori o smanjenju proračunskog deficita nisu uspjeli, pa se ulagači plaše negativne reakcije na financijskim tržištima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,7 posto, na 944 boda, najnižu razinu u šest tjedana.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu oko 0,9 posto.

Vijeće američkog Kongresa, kojega čine po šest predstavnika demokrata i republikanaca, moglo bi danas službeno objaviti da su propali pregovori oko smanjenja rashoda i povećanja poreza.

Ulagači se plaše da bi neuspjeh pregovora mogao izazvati buru na financijskim tržištima, slično kao u kolovozu, kada je agencija Standard & Poor's smanjila vrhunski AAA rejting SAD-a jer su političari tek u zadnji tren postigli dogovor o povećanju razine zaduživanja SAD-a.

„Europa nije jedina s dužničkim problemima. S ove strane Atlantika uočava se barem nekakav napredak, dok su s druge strane oceana političari u slijepoj ulici“, kaže David Thebault, direktor u tvrtki Global Equities.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, na 8.348 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙